De cate ori vorbim despre niste becuri LED trebuie sa ne gandim la eficienta si la durabilitate. Aceste sisteme de iluminat, au fost percepute ca un pas mare pe scara evolutiei iluminatului public si privat. Tehnologia LED are diode emitatoare de lumina. (de aici vine si denumirea de LED).

Avantajele principale ale unor becuri LED

  • Durata de viata: niste becuri led au o durata de viata mult mai mare in comparatie fata de cele economice. Acestea pot fi folosite de doua ori mai mult timp;
  • Lumina: Lumina emisa este mult mai puternica si mult mai apropiata de lumina naturala, aspect care este de ajutor pentru ochiul uman.;
  • Consum redus: Pe langa faptul ca au un consum mult mai redus de curent electric, aceste becuri led ofera trei variante de lumina. De asemenea, lumina emisa este mult mai puternica in comparatie cu cea oferita varianta economica;
  • Culori variate: culoare luminii unor astfel de becuri LED poate varia, ea putatand fi aleasa in functie de fiecare utilizator;
  • Important este si faptul ca produsele LED sunt ecologice. Nu contin substante toxice, plumb si mercur, prin urmare pot fi folosite oriunde fara teama ca vor fi distruse, iar ulterior pot fi reciclate.

Bec LED VS Incandescent

Puterea becului incandescent
15 W
25 W
40 W
60 W
80 W
100 W
125 W
150 W

Puterea unui bec LED
100 – 150 lm
225 – 275 lm
450 – 500 lm
750 – 800 lm
900 – 1 000 lm
1 200 – 1 300 lm
1 700 – 1 800 lm
2 100 – 2 200 lm

Evolutia unor astfel de sisteme de iluminat

Primele becuri LED cu consum redus de energie au fost dezvoltate la inceputul anilor 1960 si au produs numai lumina in frecventele joase, rosii ale spectrului luminos.
Existenta LED-urilor albastre si a LED-urilor de inalta eficienta au condus la dezvoltarea primului „LED alb”, care a folosit o acoperire cu fosfor pentru a transforma partial lumina albastra emisa in frecvente rosii si verzi, creand o lumina alba.

becuri led China a intensificat cercetarea in domeniul LED si primul pom de Craciun iluminat cu becuri LED apare in 1998.

Philips Lighting a incetat cercetarile asupra lampilor fluorescente compacte in 2008 si a inceput sa dedice cea mai mare parte a bugetului sau pentru cercetare si dezvoltarea iluminatul cu ajutorul unor astfel de sisteme de iluminat.
In 2009, Philips Lighting America de Nord a devenit primul care a prezentat becuri LED ca varianta la becul standard cu 60 W A-19.