Este o cerere din ce in ce mai mare pe piata de meseriasi, iar meseria de electrician este una spre care multe persoane se orienteaza in ziua de azi. Daca sunteti o persoana indemanatica, dar si cu o atentie sporita la detalii, atunci aceasta meserie poate fi o alegere buna pentru voi. Pentru a fi electrician este necesar sa participati la cursuri de calificare, iar apoi sa obtineti autorizare de la Autoritatea Nationala de Reglementari in domeniul energiei.

Fiecare autorizatie va avea la randul ei patru grade de competenta si anume, in cazul gradului I, se va acorda pentru lucrul cu o putere instalata de maximum 10 kW, iar in cazul gradului IV, se va putea lucra cu orice putere, dar si tensiune. Daca ati terminat un liceu cu profil energetic, atunci acest lucru ar putea fi un avantaj, dar nu este neaprat obligatoriu sa fi terminat un astfel de liceu.

Principalele avantaje ale meseriei de electrician

Principala responsabilitate a electricianului este sa instaleze, dar si sa intretina instalatii, precum si utilaje electrice. Acesta poate lucra asadar in diverse domenii. Ca electrician veti avea astfel posibilitatea de a monta instalatii electrice, dar si la mentinerea in stare de functionare a acestor instalatii.

Electricianul va contribui la instalarea, precum si punerea in functiune a masinilor, precum si a utilajelor electrice. El se va ocupa de realizarea de retele electrice conform unei documentatii tehnice foarte bine puse la punct. Un electrician se va mai ocupa si de reviziile tehnice, precum si de reparatii la instalatiile automatizate. El va face diverse masuratori electricer inainte, dar si dupa instalarea sau repararea echipamentelor electrice automatizate.

Alte aspecte

Trebuie sa mai stiti ca un electrician va putea lucra si in retelele de telecomunicatii. Veti avea chiar si posibilitatea de a fi propriul vostru sef, imediat ce veti obtine autorizatia de electrician. Veti putea sa va angajati la o firma sau va veti putea deschide cu usurinta propria afacere. Va veti putea alege astfel atat clientii, cat si programul pe care il doriti. Aveti in vedere si faptul ca veti avea un numar mai mare de responsabilitati deoarece la inceput va veti ocupa de tot. Va trebui sa va ocupati atat de partea financiara, cat si de a va face mai cunoscuti clientilor.

Meseria de electrician va ofera ocazia de a lucra in echipa. La inceput, in perioada de invatare, veti putea fi in ajutorul unui electrician, iar mai tarziu, daca lucrati la o firma, veti putea lucra intr-o echipa. Aceasta meserie va va ajuta si sa invatati in permanenta lucruri noi. Domeniul electricitatii este unul intr-o continua dezvoltare, de aceeea, daca va doriti sa fiti buni la ceea ce faceti, atunci trebuie sa fiti mereu la curent cu noile inventii. 

Daca sunteti pasionati de acest domeniu, va veti bucura de fiecare nou aparat, dar si de echipamentele sau de tehnicile noi. Un alt lucru important este ca veti avea un salariu cat se poate de atractiv. Tineti cont de toate aceste lucruri importante despre aceatsa meserie.