Indiferent de motivele pe care le ai pentru a slabi, cu siguranta nu iti doresti si sa nu mai pui niciodata acele kilograme inapoi. Pentru a evita acest fenomen si a slabi in mod sanatos trebuie sa respecti cateva reguli simple, de baza, pe care le gasesti detaliate mai jos.

1. Ia-o pas cu pas

Daca ti-a luat 10 ani sa pui 20 de kilograme, nu incerca sa le dai jos in doua-trei luni. Nu spune nimeni ca nu se poate, insa nu e o abordare sanatoasa. Emisiunile televizate promoveaza astfel de programe de slabit, din motive de rating, insa tu ar trebui sa te gandesti doar la sanatatea ta pe termen lung. Scaderea rapida in greutate te poate face sa pierzi multa masa musculara si iti va afecta performantele din sala de fitness.

Daca vrei sa faci lucrurile ca la carte, incearca sa iti schimbi treptat si complet stilul de viata, pentru a pierde in greutate incet, dar constant. Specialistii recomanda sa nu slabesti intr-o saptamana mai mult de 1% din intreaga greutate corporala. Poate parea putin, insa daca adopti aceasta abordare esti sigur ca vei da jos mai multa grasime si nu masa musculara.

De asemenea, nu uita sa faci miscare in mod constant, indiferent ca vorbim de alergat, de exercitii pe bicicleta fitness, de diferite sporturi sau antrenamente cu greutati.

2. Calculeaza-ti necesarul de calorii

Pentru scaderea in greutate, alimentatia joaca cel mai important rol, urmata de activitatea fizica, asa ca cea mai buna solutie pentru a slabi este sa mananci mai putin. De asemenea, nu te amagi ca daca faci miscare, mergi la sala, si asa mai departe, poti manca mai mult. Caloriile ingerate se consuma mai greu decat crezi. De exemplu, in 30 minute de mers pe jos, abia daca vei consuma 100 de calorii.

Pentru ca rezultatele sa fie unele pozitive, stabileste de la inceput care este minimul de calorii cu care te poti descurca si ia in calcul si tipul de activitate pe care il desfasori zilnic. Pentru inceput, este recomandat sa reduci 20% din aportul caloric obisnuit, insa asta difera de la persoana la persoana.

Daca nu vrei sa iti bati capul cu procente si calcule, pur si simplu redu portiile de mancare in mod progresiv. Ai in vedere ca nu trebuie neaparat sa iti cantaresti portiile, ci sa le reduci semnificativ; vei fi uimit de cat de putina mancare avem nevoie, defapt.

De asemenea, documenteaza-te cu privire la continutul caloric al diferitelor alimente, astfel incat sa stii cat sa mananci. Atentie si la continutul de proteine, carbohidrati si grasimi; acestea nu trebuie ocolite, insa trebuie consumate cu moderatie.

3. Schimba-ti complet si pentru totdeauna stilul de viata

Oricat de mult te-ai stradui sa slabesti, daca revii la vechile obiceiuri, vei incepe sa te ingrasi. Abordarea cea mai potrivita esta sa accepti schimbarea si sa mentii stilul acesta pentru tot restul vietii.