Aceasta forma de organizare juridica presupune ca acel capital social disponibil este impartit in actiuni, iar obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social, iar actionarii raspund numai in limita aportului lor. O societate pe actiuni poate avea minim 2 actionari, care pot fi persoane fizice sau juridice romane sau straine.

Capitalul social poate fi fixat de catre actionariat in functie de nevoile societatii cu pricina, insa acesta nu poate fi mai mic decat echivalentul a 25.000 Euro in Ron. Exista doua metode prin care se poate constitui o societate comerciala pe actiuni:

  • aporturile a cel putin doi actionari pentru desfasurarea unei activitati comerciale, in vederea impartirii profitului si care raspund pentru obligatiile sociale in limita aportului lor;
  • subscriptie publica care presupune o oferta de subscriere adresata oricarei persoane care dispune de bani si doreste sa ii investeasca prin cumpararea de actiuni.

Societatea pe actiuni, abreviat SA, este o societate constituita prin asocierea mai multor persoane, care contribuie la formarea capitalului social prin anumite cote de participare, numite actiuni, pentru desfasurarea unei activitati comerciale, in scopul impartirii beneficiilor, si care raspund pentru obligatiile sociale numai in limita aportului lor.

Actul constitutiv al unei astfel de societati va cuprinde toate datele cerute pentru un SRL cu urmatoarele precizari:

  • capitalul social varsat de fiecare actionar nu va putea fi mai mic de 30% din cel subscris. Restul de capital social va trebui varsat in termen de 12 luni de la inmatriculare.
  • in plus fata de SRL, actul constitutiv al unei societati pe actiuni va trebui sa cuprinda: specificarea daca actiunile sunt nominative sau la purtator; daca sunt mai multe categorii de actiuni se vor arata numarul, valoarea nominala si drepturile conferite fiecarei categorii de actiuni; garantia pe care administratorii sunt obligati sa o depuna; numele, prenumele, locul si data nasterii,domiciliul si cetatenia cenzorilor (daca sunt persoane fizice); denumirea ,sediul si nationalitea cenzorilor (daca sunt persoane juridice).

Listarea unui SA la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) aduce, potrivit specialistilor pietei de capital, o serie de beneficii ce constau in atragerea de resurse de finantare in conditii reduse de cost si capital de imagine. Una dintre conditiile cele mai importante este legata de perioada de activitate a companiei. Firma trebuie sa aiba minimum trei ani de activitate, iar in ultimii doi ani sa fi obtinut profit, iar valoarea capitalului social trebuie sa fie de cel putin opt milioane euro pentru companiile care intra la categoria I a Bursei si de doua milioane de euro pentru cele tranzactionate la categoria II.