Esti la inceput de drum, iti construiesti propria afacere si nu stii cum sa o transformi intr-un brand de succes? Ai ales deja un nume catchy pentru noua ta afacere, dar nu stii cum sa faci ca acesta sa se afle pe buzele tuturor?

Daca raspunsul este afirmativ, atunci trebuie sa afli: crearea unui brand este un proces de lunga durata si are la baza interactiunea clientului cu produsul. Brand-ul nu este un nume, ci totalitatea perceptiilor si asocierilor pe care clientii le fac la auzul acelui nume. Principiul care sta la baza procesului de branding este consecventa mesajului transmis publicului larg. Branding-ul este procesul prin care o companie alege sa isi expuna povestea in fata oamenilor, iar fiecare actiune a sa trebuie sa se integreze in desfasurarea logica a scenariului. 

 Componentele unui brand

De multe ori, avem tendinta de a confunda brandul cu un nume sau un logo. Nu este ceva fundamental gresit, dat fiind faptul ca reprezentanti de seama din lumea marketingului ne-au predispus acestor asocieri. Totusi, crearea unui brand include alegerea unui nume usor de retinut sau crearea unui logo memorabil, dar este mai mult de atat. Un brand are la baza trei componente: identificatorii, atributele si asocierile. 

Identificatorii – reprezinta totalitatea asocierilor pe care consumatorul le face cu produsul; aici amintim numele si elementele de graphic design esentiale in crearea de brand, printre care se numara logo-ul, fontul, culorile sau imaginile. 

Atributele – se refera la totalitatea raspunsurilor consumatorului la expunerea unui identificator; reprezinta perceptia oamenilor asupra unui produs sau a unei companii. 

Asocierile – au la baza relatia dintre identificatori si atribute si se refera la motivele din spatele perceptiei oamenilor asupra companiei.

Desi poate parea ca in construirea brandului tau va trebui sa depinzi de consumatori, acest lucru este doar partial adevarat. Oamenii vor asocia brandul tau doar cu atributele induse de tine. Stabileste imaginea pe care vrei sa o promovezi si apeleaza la strategii de marketing puternice care ii vor face pe oameni sa vada compania cu ochii cu care o vezi chiar tu!

 Pasi catre crearea unui brand

Un prim pas important in crearea brandului tau este pozitionarea acestuia. Aceasta etapa se construieste pe baza beneficiilor aduse de produsele tale. Benficiile pot fi functionale, economice sau emotionale. Tine cont de faptul ca beneficiile emotionale sunt cele mai eficiente in conturarea unui brand, dat fiind faptul ca acestea nu pot fi inlocuite de catre concurenta. De asemenea, in procesul de pozitionare trebuie sa ai in vedere valoarea perceputa a produsului tau, referindu-ne la suma de bani pe care consumatorul este dispus sa o plateasca pentru serviciile tale. Urmatorul pas este dezvoltarea unei strtegii de marketing care sa te ajute sa distribui mesajul dorit potentialilor clienti. O alta etapa esentiala in crearea brandului tau este comuncarea continua cu clientul. Gaseste mijloacele de comunicare ideale  pentru continutul tau si reaminteste-le oamenilor cu fiecare ocazie de existenta companiei tale!

Un brand nu se naste, se construieste treptat. Crearea unui brand necesita rabdare, dar te asiguram ca efortul tau va fi rasplatit! Odata ce compania ta atinge statutul de brand, nimic nu te va mai putea scoate din preferintele consumatorilor! Produsele se schimba, insa brandul ramane!