Cunoscut si sub denumirea de plafon, tavanul fals este construit sub cel initial, mai aproape de sol, intre ele existand un spatiu gol care poate avea diverse intrebuintari. Structura plafonului este sustinuta de o retea de rame metalice, retea, care la radul ei este atarnata de cabluri suspendate sub plafonul initial.
DE CE SA FOLOSIM TAVANE FALSE
Rolul acestor tavane false este unul foarte divers. Acestea pot avea un rol pur si simplu decorativ, acoperind orice imperfectiune a tavanului initial, pot avea rolul de a ascunde fire, cabluri electrice, sisteme de ventilatie sau orice fel de tubulutari, oferind un acces rapid al specialistilor in caz de defectiuni, pot avea proprietati de izolare termica, reducand astfel pierderile de caldura si previn formarea condensului. Rolul de izolator fonic este unul foarte important mai ales in constructiile cu mai multe etaje, datorita diferentei dintre plafonul initial
De asemenea, aceste tavane false ofera incaperii un aspect modern, prin libertatea pe care o ofera constructorului, in crearea unui tavan deosebit. care sa contina si elemente decorative, precum si in instalarea unor sisteme de iluminat complexe cu mai multe tipuri de surse de lumina, evitandu-se astfel saparea de santuri in beton pentru a masca cablurile si facilitand accesul electricienilor in caz de defectiuni.
TIPURI DE TAVANE FALSE
Datorita usurintei cu care se monteaza, a preturilor avantajoase precum si a tipurilor diverse, aceste tavane false au devenit un must have pentru cladirile de birouri, restaurante, teatre sau complexe comerciale.
Plafoanele false sunt, de regula, construite din placi de diferite dimensiuni si din diverse materiale, fiind montate pe sisteme suspendate de grinzile incadrate in acoperisurile initiale si care pot fi accesate si inlocuite cu usurinta prin desprinderea lor de plafon.
Tavanul din placi de gips-carton este cel mai des utilizat si poate fi construit prin prinderea panourilor intre ele sau prin montarea acestora pe o grila de otel. Gipsul este materialul preferat pentru confectionarea acestor placi, pentru ca este un bun izolant fonic, este rezistent la apa si la foc, facand aceste panouri sa fie dure, versatile si economice. Placile din gips carton se gasesc in culori diferite in functie de rezistenta la factorii externi astfel: cele de culoare gri sunt placi standard pentru uz general pentru ca nu au o rezistenta prea mare la factorii externi; cele de culoare verde au o rezistenta insemnata la umiditate, unele fiind tratate si antimucegai si se folosesc in subsoluri, bai sau bucatarii; cele de culoare albastra sunt intrebuintate acolo unde este nevoie de izolatie fonica, fiind rezistente la vibratii; cele de culoare roz sunt rezistente la incendiu dar nu 100% ignifuge, timpul de protectie la foc variind intre 30 de minute si 3 ore; cele de culoare portocalie sunt impermeabile si se folosesc indeosebi in bai, in locurile care pot fi afectate de apa foarte usor, ca de exemplu in coltul unde este amplasata cada sau dusul.
Alte tipuri de tavane false pot fi: plafoane de metal, de lemn, casetate sau modulare, extensibile (de tip oglinda, clasice, luminoase, printate sau 3D).
Va asteptam pe VipCasa.ro cu zeci de modele de tavane false!
Comentarii Recente