Despre ce reprezinta un test papanicolau

de | mart. 14, 2019 | Sanatate

Ce este un test papanicolau?

Acest tip de examinare cunoscuta sub numele de test papanicolau are rolul de a identifica anomalii ale celulelor cervicale aferente zonei colului uterin. Doctorii specialisti sustin ca acesta nu implica nici durere, nici procese complexe, considerandu-l facil.

Aceasta investigatie, considerata una citologica, are ca rol principal dezvaluirea, unde este cazul, a cancerului cervical. Efectele acestui test sunt interpretate in functie de un sistem de clasificare complex numit Bethesda.

In cazul unor rezultate anormale, doctorul trebuie sa incadreze cazul in functie de risc fie  “leziuni scuamoase intraepiteliae cu risc scazut” (adica LSIL, modificari la nivel celular usoare pana la moderate), fie ca “leziuni scuamoase intraepiteliale cu risc crescut” (abreviat HSIL, schimbari la nivelul celulelor considerate severe).

Astfel de rezultate pot sugera efectuarea unui alt test papanicolau dupa o perioada de 6 luni, realizarea unei colposcopii sau recoltarea unor date biologice in vederea unui examen AND-HPV.

test papanicolau

Care este realitatea atunci cand ne raportam la un test papanicolau?

Din pacate, la nivel European, femeile evita orice fel de examen pe care il considera amenintator la adresa integritatii personale. La nivelul intregului continent, programele care recomanda efectuarea unui astfel de screening cervical spun ca aceasta investigatie ar trebui facuta incepand cu varsta de 25 – 30 de ani. De asemenea tot ei sustin ca acest test papanicolau este in prezent cea mai eficienta metoda de detectare a cancerului de col uterin.

Cand trebuie sa efectuezi un astfel de test papanicolau?

Datorita faptului ca tumoare maligna cu cea mai mare frecventa in randul femeilor este reprezentata de cancerul de col uterin, medicii specialisti recomanda efectuarea cu strictete a unui test papanicolau la fiecare 6 luni pentru a reduce sansele ca aceasta afectiune sa fie detectata intr-un stadiu avansat.

Adesea, femeile ajung la medicul specialist abia dupa ce resimt anumite simptome dar uneori nici macar aceastea nu le determina sa ia atitudine. Cateva dintre simptomele care ar trebui sa ne ridice semne de intrebare sunt:

  • Scurgerle vaginale anormal si schimbate (leucoreea);
  • Sangerari declansate prea usor fie prin spalaturi vaginale fie prin contact sexual;
  • Anemia;
  • Fistule vezico-vaginale;
  • Astenie fizica.

Referitor la diagnosticarea virusului HPV printr-un test papanicolau

Virusul HPV este una din cele mai frecvente boli cu caracter viral ce poate fi transmis prin contact sexual. Bazandu-ne pe faptul ca nici macar prezervativul nu ne poate apara in proportie de 100% de aceasta contactarea acestei afectiuni si pe faptul ca acest virus nu prezinta simptome, un test papanicolau ramane cea mai buna optiune de preventie si diagnosticare.

Te-ar mai putea interesa si....

Ciclismul cand suferi de osteoartrita

Exercitiile fizice nu vor dauna articulatiilor atunci cand suferi de osteoartrita. Si da, aceasta afirmatie include mersul pe bicicleta. De fapt, chiar este recomandat sa mergi pe bicicleta in acest caz: ciclismul este un exercitiu cardiovascular grozav, care iti...

citește mai mult

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.955)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.053)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.178)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]