Ce este un test papanicolau?

Acest tip de examinare cunoscuta sub numele de test papanicolau are rolul de a identifica anomalii ale celulelor cervicale aferente zonei colului uterin. Doctorii specialisti sustin ca acesta nu implica nici durere, nici procese complexe, considerandu-l facil.

Aceasta investigatie, considerata una citologica, are ca rol principal dezvaluirea, unde este cazul, a cancerului cervical. Efectele acestui test sunt interpretate in functie de un sistem de clasificare complex numit Bethesda.

In cazul unor rezultate anormale, doctorul trebuie sa incadreze cazul in functie de risc fie  “leziuni scuamoase intraepiteliae cu risc scazut” (adica LSIL, modificari la nivel celular usoare pana la moderate), fie ca “leziuni scuamoase intraepiteliale cu risc crescut” (abreviat HSIL, schimbari la nivelul celulelor considerate severe).

Astfel de rezultate pot sugera efectuarea unui alt test papanicolau dupa o perioada de 6 luni, realizarea unei colposcopii sau recoltarea unor date biologice in vederea unui examen AND-HPV.

test papanicolau

Care este realitatea atunci cand ne raportam la un test papanicolau?

Din pacate, la nivel European, femeile evita orice fel de examen pe care il considera amenintator la adresa integritatii personale. La nivelul intregului continent, programele care recomanda efectuarea unui astfel de screening cervical spun ca aceasta investigatie ar trebui facuta incepand cu varsta de 25 – 30 de ani. De asemenea tot ei sustin ca acest test papanicolau este in prezent cea mai eficienta metoda de detectare a cancerului de col uterin.

Cand trebuie sa efectuezi un astfel de test papanicolau?

Datorita faptului ca tumoare maligna cu cea mai mare frecventa in randul femeilor este reprezentata de cancerul de col uterin, medicii specialisti recomanda efectuarea cu strictete a unui test papanicolau la fiecare 6 luni pentru a reduce sansele ca aceasta afectiune sa fie detectata intr-un stadiu avansat.

Adesea, femeile ajung la medicul specialist abia dupa ce resimt anumite simptome dar uneori nici macar aceastea nu le determina sa ia atitudine. Cateva dintre simptomele care ar trebui sa ne ridice semne de intrebare sunt:

  • Scurgerle vaginale anormal si schimbate (leucoreea);
  • Sangerari declansate prea usor fie prin spalaturi vaginale fie prin contact sexual;
  • Anemia;
  • Fistule vezico-vaginale;
  • Astenie fizica.

Referitor la diagnosticarea virusului HPV printr-un test papanicolau

Virusul HPV este una din cele mai frecvente boli cu caracter viral ce poate fi transmis prin contact sexual. Bazandu-ne pe faptul ca nici macar prezervativul nu ne poate apara in proportie de 100% de aceasta contactarea acestei afectiuni si pe faptul ca acest virus nu prezinta simptome, un test papanicolau ramane cea mai buna optiune de preventie si diagnosticare.