Aparate de vaslit: istoric si tipuri de rezistentaAparatul de vaslit simuleaza miscarea pe care ai face-o in mod natural daca ai vasli pe o barca. Aparatele moderne de vaslit mai sunt numite si ergometre, intrand in aceeasi clasa cu bicicletele de fitness sau cele eliptice.

Istoric

Incredibil sau nu, primul aparat de vaslit a aparut in secolul 4 IHr, atunci cand un amiral din Atena a cautat metode suplimentare prin care sa ii mentina pe soldati in forma. Evident, acestea erau mai rudimentare si realizate complet din lemn.

Ulterior, in anul 1872, americanul W.B Curtis a patentat un aparat hidraulic de vaslit. Totusi, pe la 1900, cele mai populare aparate de vaslit erau cele pneumatice, desi nu imitau foarte bine micarea naturala de vaslit.

Dupa ani intregi de evolutie si perfectionari, in 1995, un inginer olandez a patentat un nou model de aparat de vaslit, asa cum il cunoastem in ziua de azi.

Tipuri de aparate de vaslit

In functie de tipul de rezistenta la miscare, aparatele de vaslit se impart in urmatoarele categorii:

1. Aparate de vaslit cu rezistenta hidraulica

Este unul dintre cele mai accesibile aparate, din punct de vedere al pretului si este preferat de cei care se antreneaza acasa pentru ca este mic si compact si nu ocupa prea mult spatiu.

Acesta functioneaza cu ajutorul unor cilindri hidraulici care, din pacate, odata cu trecerea timpului si a utilizarii frecvente, se defecteaza destul de usor. In plus, gradul de rezistenta este destul de greu de ajustat.

Cu toate acestea, avand in vedere pretul rezonabil si dimensiunile reduse, aparatul de vaslit cu rezistenta hidraulica este destul de popular.

2. Aparate de vaslit cu rezistenta magnetica

Desi sunt mai costisitoare ca modelul precedent, acestea sunt foarte confortabile, usoare si silentioase in timpul utilizarii. Asadar, sunt perfecte pentru antrenamentele acasa, caci nu iti vei deranja vecinii atunci cand vei dori sa lucrezi cu ele.

3. Aparate de vaslit cu rezistenta la aer

Desi sunt cam zgomotoase, aceste aparate ofera un antrenament placut si intuitiv, caci gradul de rezistenta se schimba in functie de viteza si intensitatea cu care „vaslesti”. In plus, ventilatorul cu care sunt dotate va racori si aerul din jurul tau si iti va face antrenamentele mai placute.

Avand in vedere faptul ca sunt mai galagioase si cu dimensiuni mai mari, acest tip de aparat de vaslit este recomandat mai degraba pentru salile de fitness.

4. Aparate de vaslit cu rezistenta la apa

Unul dintre cele mai bune aparate, care te va face sa simti ca chiar vaslesti, avand in vedere sistemul cu apa si palete pe care il foloseste. In plus, acesta va opune rezistenta la fiecare miscare, exact ca atunci cand vaslesti, fara sa fii nevoit sa apesi vreun buton sau sa faci alte reglaje.

Avand in vedere ca este un aparat destul de greu si voluminos, acesta este recomandat mai degraba pentru salile de fitness.