Panourile fotovoltaice pun in pericol mediul inconjurator? Iata ce parere au specialistii!

de | ian. 31, 2019 | De Reținut, Electrice

La nivel global, implementarea de sisteme pe baza de panouri solare si baterii li-ion a crescut dramatic in ultimii ani. In 2017, de exemplu, 98,9 GW de energie solara noua a fost inmagazinata in intreaga lume prin intermediul acestor sisteme.

Majoritatea articolelor de specialitate considera faptul ca acest lucru este unul pozitiv, deoarece energia solara este infinita, iar mediul inconjurator nu sufera niciun tip de poluare prin folosirea acestor sisteme de panouri fotovoltaice.

Insa unii specialisti au un alt punct de vedere, cu privire la aceasta problema.

Panourile solare au o durata scurta de viata, dupa care produc o cantitate enorma de deseruri

Una dintre principalele probleme, spun specialistii, este faptul ca panourile fotovoltaice au o durata medie de viata de 30 de ani. Dupa aceasta durata de viata, acestea se transforma in reziduri. Asemeni bateriilor li-ion, acestea produc o cantitate deloc neglijabila de cobalt, conform unor specialisti.

Camille Maire, specialist in comunicare la compania multinationala Veolia, considera ca pana in anul 2050 peste 100.000 de tone de deseruri provenite din panourile nefolosite se vor aduna la nivel global. In fond, Franta se bate deja cu aceasta problema, cresterea fiind de peste 30% de la an la an.

Daca in 2016 franta aduna un tonaj de 53.000 tone de panouri utilizate, in 2017 existau deja peste 84.000 de tone de materiale provenite de la panourile iesite din functiune. Acest lucru duce la un consum de peste 8% din consumul global de argint si un consum la fel de mare de cobalt.

Mai putin de 5% dintre aceste materiale ajung sa fie reciclate – ceea ce inseamna un volum urias de deseuri

La momentul actual, SUA recicleaza sub 5% din aceste materiale, iar la nivel global media se pastreaza. Asta inseamna ca anual se strang sute de mii de tone de deseuri ce pot afecta zonele in care sunt depozitate, datorita gradului ridicat de raze UV regasit in aceste materiale.

Solutii sunt, spun specialistii, insa acestea costa extrem de mult. Astfel, investitiile sunt extrem de mari pentru a acoperi nevoia globala de reciclare in cazul acestui tip de material.

Veolia chiar a inceput construirea unei unitati speciale pentru reciclarea acestor materiale, dar si pentru depozitarea lor in conditii speciale, asa incat sa nu afecteze mediul inconjurator. Acesta ar fi primul depozit dedicat in totalitate prelucrarii si depozitarii acestor tipuri de deseuri, iar Franta este prima tara din Europa care face pasul spre reciclarea si refolosirea materialelor din aceste sisteme.

Chiar in anul 2018 Veolia a incercat si a reusit cu succes recuperarea ap este 1300 de tone de materiale provenite din panourile fotovoltaice iesite din uz. Insa, pana la acoperirea celor peste 80.000 de tone, specialistii mai au mult de lucru.

Te-ar mai putea interesa si....

Aer condiționat: avantajele și dezavantajele sale

Aer condiționat: avantajele și dezavantajele sale

Atunci când mercurul se ridica in termometru și temperaturile de vară încep să devină insuportabile, majoritatea dintre noi apelează la cele mai bune aparate de aer conditionat. La urma urmei, nu este acesta cel mai bun mod de a răcori o cameră? Problema este că un...

citește mai mult

Cele mai citite Articole

 • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
  Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
 • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.950)
  Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
 • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.670)
  Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
 • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.045)
  De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
 • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.174)
  Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]