In primul rand pentru ca o consultatie ginecologica sa fie eficace si relaxata, pacienta ar trebui sa isi fi inceput viata sexuala. Astfel, ajungand la un anumit nivel de maturitate, perceperea unui consult de acest tip se realizeaza diferit dar chiar si asa un numar consinederabil de femei se tem sa mearga la cabinet pentru o consultatie ginecologica din motive variate precum: imaginea de sine, de modul in care doctorul ginecolog se comporta si vorbeste cu aceastea sau chiar de teama de a descopri ca sufera de boli grave.

O Consultatie ginecologica in sine consta in:

O astfel de vizita la cabinetul ginecologului nu dureaza in medie mai mult de 15-20 de minute.

Astfel, o consultatie ginecologica poate fi structurata in doua parti: discutia cu pacienta (etapa preliminara menita sa detensioneze situatia sau sa clarifice demersul viitor) si examinarea clinica, etapa ce incepe o data cu momentul in care pacienta se intinde pe masa cu suporturi speciale, continua cu examinarea vaginului si a colului uterin si se termina cu efectuarea unor teste precum cel Babes-Papaniolau.

Etapele preliminare si sfaturi cu privire la o consultatie ginecologica

Primul lucru de care o viitoare pacienta ar trebui sa tina cont in momentul in care a decis sa paseasca in cabinetul ginecologului este perioada in care ar trebui facuta programarea in raport cu calendarul menstrual al femeii in cauza.

Al doilea sfat, nu mai putin important desi poate parea un lucru supericial, este momentul zilei in care se programeaza intalnirea cu medicul ginecolog.

Cel de al treilea lucru de stiut inainte de a ajunge la o consulatie ginecologica programata se refera la tinuta, in sensul in care usurinta cu care te dezbraci poate fi un factor ce te poate scapa de o buna parte din stresul acumulat.

Utimul element din etapa preliminara consultatie ginecologica este evitarea relatiilor sexuale sau a dusurilor vaginale cu cel putin 24 de ore inainte. Acestea pot influenta direct rezultatele testelor efectuate de catre medic.

Pe scurt, sfaturile principalele sunt:

  • momentul lunii in raport cu calendarul menstruatiei pacientei
  • partea zilei in care se va efectua controlul
  • tinuta din punct de vedere vestimentar
  • evitarea relatiilor sexuale sau a dusurilor intravaginale
  • Importanta consultatiei gineologice

Chiar daca teama de a fi diagnosticata cu vreo afectiune grava, greu tratabila sau chiar incurabila reprezinta de cele mai multe ori un impediment intre femei si cabinetul ginecologic in sine, nu trebuia uitat faptul ca prevenirea sau diagnosticarea timpurie este in orice caz un lucru mai bun decat tratarea respectiv situatia in care ar putea fi diagnosticate in faze terminale.

Astfel, chiar si la cele mai mici simptome, o consultatie ginecologica ar trebui sa devina o optiune valabila denotand astfel importanta vizitei medicale.

Pentru mai multe detalii privind simptomatologia relevanta si chiar progamarea la o consultatie ginecologica in cel mai scurt timp puteti regasi mai multe detalii la: https://clinicaromgermed.ro/servicii/ginecologie/