Zapada si mersul pe bicicleta. 5 sfaturi pentru o naveta sigura

de | ian. 16, 2019 | Ciclism

Avand in vedere vremea de afara, nu e de mirare ca nu prea vedem biciclisti pe strada. Cu toate acestea insa, in tarile dezvoltate in ceea ce priveste ciclismul urban, precum Olanda sau Danemarca, iarna sau zapada nu ii impiedica pe navetisti sa se foloseasca de bicicleta pentru a ajunge la serviciu.

Cum faci insa pentru a pedala in siguranta chiar si atunci cand vremea de afara nu este tocmai favorabila? Iata mai jos cateva sfaturi care iti vor fi de un real ajutor daca te vei hotari sa infrunti nametii si drumurile alunecoase.

1. Coboara saua

Prin simpla coborare a centrului de greutate vei reusi sa iti faci bicicleta mult mai stabila pe portiunile de drum acoperite de gheata si zapada. In afara de asta, o sa mai joasa te ajuta sa te descurci mai bine in cazul in care aluneci. Vei putea pune rapid picioarele pe sol, evitand o cazatura urata.

Pentru a verifica daca saua se afla in pozitia ideala, tot ce trebuie sa faci este sa te urci pe ea si sa pui talpile pe sol. Daca acestea stau in intregime pe sol inseamna ca vei avea mai multa stabilitate si vei putea evita mai rapid si mai eficient cazaturile.

2. Redu presiunea din pneuri

Cu cat anvelopele sunt mai umflate, cu atat creste riscul sa aluneci pe zapada, asa ca nu ar strica sa le mai reduci presiunea inainte de a porni la drum.

In plus, pentru si mai multa siguranta, ai grija sa lasi acasa cauciucurile subtiri, de cursiera, si sa te orientezi catre unele mai groase, poate chiar special concepute pentru mersul pe zapada.

3. Fii atent la zapada

Odata ce ai pornit la drum, mentine privirea inainte si incearca sa iti faci drum prin locurile cu zapada mai batatorita. Zapada proaspat cazuta poate fi periculoasa, deoarece nu stii ce se afla sub ea. Poti da de o portiune cu gheata, de gunoaie sau gropi. In plus, incearca sa eviti orice portiune de drum care straluceste, chiar daca pare uscata, caci cu siguranta este alunecoasa.

4. Atentie la imbracaminte

Daca nu vrei sa porti un echipament special conceput pentru vremea rece pentru ca nu vrei sa te schimbi cand ajungi la job, trebuie sa fii atent la felul in care te imbraci. Nu te poti infofoli prea tare pentru ca iti pierzi din flexibilitate, insa nici nu poti risca sa degeri. Cel mai bine este sa porti un pantalon si o bluza de corp cu proprietati termice, cagula sau macar o esarfa/fular care sa iti acopere gura si nasul si neaparat manusi de ski.

5. Curata-ti bicicleta

Sarea si nisipul imprastiate pe asfalt te ajuta sa ajungi la serviciu in deplina siguranta, insa pot avea efecte corozive asupra iubitei tale biciclete de oras. Pentru a evita deteriorarea acesteia, nu uita sa o speli atunci cand ajungi acasa.

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.941)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.668)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.036)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.159)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]