La prima vedere, acele aparate multifunctionale din sala de fitness pot parea complicate si greu de folosit, insa la o privire mai atenta vei vedea ca nu e chiar asa.

Folosirea unui aparat multifunctional implica, la modul general, doua actiuni simple: reglarea greutatii si apoi impingerea sau tragerea acesteia. Bineinteles, daca vrei sa te bucuri si de rezultate bune de pe urma utilizarii unui astfel de aparat, trebuie sa faci mai mult de atat.

Iata, in continuare, cateva ponturi despre cum sa folosesti cu succes aparatele multifunctionale din sala de fitness sau de acasa.

1. Fa ajustarile necesare

Inainte de a lucra la un aparat trebuie sa faci ajustarile potrivite nevoilor tale. Nu te urca pur si simplu pe aparat dupa ce acesta s-a eliberat. Cel dinaintea ta poate a lucrat cu greutati mai mari decat poti tu ridica/impinge ori poate si-a setat aparatul in functie de inaltime, etc.

Pentru a evita accidentarile, roaga-l pe instructorul de la sala sa iti arate cum se foloseste aparatul, apoi fa ajustarile necesare de fiecare data cand vrei sa lucrezi la el.

2. Informeaza-te

Presupunand ca cineva de la sala iti va face prima data un tur al aparatelor, nu ezita sa ii adresezi persoanei respective toate intrebarile pe care le-ai putea avea. Retine apoi numele fiecarui aparat si grupele musculare pe care le poti lucra la ele. Nu uita sa retii (noteaza, daca nu esti sigur ca poti memora) cum poti regla fiecare aparat in parte.

3. Controleaza miscarile

Indiferent de tipul de aparat pe care il folosesti, trebuie tot timpul sa iti controlezi foarte bine miscarile. Nu poti trage de greutati pur si simplu. Executa miscarea incet, respecta tempo-ul impus de antrenor (sau de tipul exercitiului) si nu te grabi sa termini mai repede decat este cazul.

4. Alege cu grija greutatile

Asa cum spuneam si mai sus, nu e o idee buna sa te urci pe aparat fara a-i face ajustarile necesare inainte. Si asta inseamna si alegerea greutatii cu care vei lucra. Insa, ai grija. La inceput vei fi tentat sa lucrezi cu o greutate prea mare deoarece aparatul iti da impresia ca o poti manevra usor. Insa dupa cateva repetari oboseala isi va spune cuvantul si nu vei putea duce la capat intreg exercitiul.

Pentru a evita o astfel de situatie, incearca sa stabilesti unde te afli exact in ceea ce priveste conditia fizica si alege greutatile corespunzatoare. Nu are rost sa te grabesti, incet-incet, vei ajunge si acolo unde iti doresti.

Acestea fiind spuse, iata ca folosirea aparatelor multifunctionale nu este asa de complicata cum poate parea la prima vedere. Important este sa faci ajustarile potrivite nevoilor tale inainte de a incepe sa lucrezi la aparat, sa nu exagerezi cu greutatile si sa fii atent la executia exercitiului. Daca ai bifat aceste aspecte, antrenamentul se va desfasura in cele mai bune conditii iar tu vei culege rezultatele cat de curand.