20 de lucruri interesante despre energia solara. Tu le stiai?

de | dec. 4, 2018 | Home & Deco

Consumul de surse neregenerabile cum ar fi petrolul, gazele si carbunele este in continua crestere intr-un mod alarmant la intregul nivel mondial. Tot mai multe asociatii si chiar si Uniunea Europeana isi indreapta atentia spre a incuraja populatia sa apeleze si la alte surse regenerabile de energie si anume la energia solara, eoliana sau geotermala. Te intereseaza si pe tine sa achizitionezi produse care dispun de o tehnologie pentru captarea energiei solare? Iata cateva informatii care te pot ajuta sa evaluezi adevaratul potential al energiei solare.

Ce este energia solara?

Energia solara se refera la energia produsa de soare. Soarele produce energie de miliarde de ani, fiind astfel cea mai importanta sursa de energie pentru toate formele de viata. Este o sursa de energie regenerabila spre deosebire de sursele neregenerabile, cum ar fi combustibilii fosili. Tehnologiile de energie solara folosesc energia soarelui pentru a aduce mai multe beneficii, in principiu ilumineaza casele, produc apa calda si caldura.

Principalul beneficiu al energiei solare este ca nu produce poluanti si este una dintre cele mai curate surse de energie. Este o sursa de energie regenerabila, necesita intretinere redusa si este usor de instalat. Singura limitare pe care o are energia solara este ca nu poate fi folosita noaptea, iar cantitatea de lumina solara care este primita pe pamant depinde de locatia, ora din zi, perioada anului si conditiile meteorologice.

 1. Energia solara este o sursa complet libera de energie si se gaseste in abundenta. Desi soarele se afla la 90 de milioane de mile de pamant, este nevoie de mai putin de 10 minute pentru ca lumina sa calatoreasca de la o mare distanta.

 

 1. Energia solara care cuprinde caldura radianta si lumina de la soare poate fi utilizata cu ajutorul unor tehnologii moderne, cum ar fi tehnologia fotovoltaica, incalzirea solara, fotosinteza artificiala, arhitectura solara si electricitatea termica solara.

 

 1. Tehnologia solara poate fi distinsa intre activa si pasiva. Panourile fotovoltaice si colectoarele termice solare care utilizeaza energia solara sunt exemple de tehnologii solare active. Tehnologia pasiva include construirea de camere care sa imbunatateasca circulatia aerului prin orientarea spatiului pentru utilizarea favorabila a luminii solare.

 

 1. Ciclul apei este un rezultat important al izolatiei solare. Oceanele, pamantul, dar si atmosfera absorb radiatia solara si cresc temperatura. Aerul cald se ridica din oceane si cauzeaza convectie. Atunci cand acest aer se ridica la altitudini mari, norii sunt creati prin condensarea vaporilor de apa.

 

 1. Energia solara are si o alta utilizare. Prin intermediul fotosintezei, energia solara este transformata de plantele verzi in energie chimica care creeaza biomasa care alcatuieste combustibilii fosili.

 

 1. In domenii precum agricultura sau horticultura se incearca sa se utilizeze cat mai mult energia solara. Aceste doua domenii includ tehnici cum ar fi sincronizarea ciclului de plantare si amestecarea soiurilor de plante. Casele verzi sunt de asemenea folosite pentru a transforma lumina in caldura pentru a promova cultivarea pe tot parcursul anului a culturilor speciale.

 

 1. Sistemele de apa calda alimentate cu energie solara folosesc energia solara pentru incalzirea apei.

 

 1. Energia solara poate fi utilizata si pentru prepararea apei potabile, sarate sau saline. Apa reziduala poate fi tratata fara utilizarea electricitatii sau a chimicalelor.

 

 1. Hainele pot fi uscate la soare, evitandu-se astfel folosirea energiei electrice pentru uscarea lor.

 

 1. Alimentele pot fi gatite, uscate sau pasteurizate folosind energie solara.

 

 1. Procesele chimice solare inlocuiesc combustibilii fosili ca sursa de energie chimica si pot face ca energia solara sa poata fi depozitata si transportabila. Fotosinteza poate crea o varietate de combustibili. Tehnologia de producere a hidrogenului este o arie importanta a cercetarii chimice solide.

 

 1. Criza petrolului din 1970 a dezvaluit o problema delicata a combustibililor fosili ca sursa de energie pentru intreaga lume. Acest lucru a dus la cercetari in domeniul tehnologiilor alternative de energie regenerabila, cum ar fi energia solara si eoliana.

 

 1. Energia solara este recunoscuta drept viitorul surselor alternative de energie, deoarece nu este poluanta si contribuie la combaterea efectului de sera asupra climei globale create prin utilizarea combustibililor fosili.

 

 1. Energia solara nu produce poluare, nu are efecte asupra mediului si este acceptabila din punct de vedere ecologic.

 

 1. Misiunile care au loc in spatiu din mai multe tari, utilizeaza energia solara pentru a-si aproviziona navele spatiale.

 

 1. Daca s-ar realiza mai multe progrese in cercetarea stiintifica a energiei solare, aceasta ar putea deveni mai accesibila in viitor, cu scaderea costurilor si cresterea eficientei.

 

 1. In desertul Mojave din California se afla cea mai mare fabrica de energie solara din intreaga lume. Aceasta acopera 1000 de hectare.

 

 1. Panourile solare nu necesita costuri suplimentare de intretinere si sunt durabile in timp.

 

 1. Un sistem solar instalat la o casa consta in mai multe panouri solare, un invertor, o baterie, un regulator de incarcare, cabluri si materiale de suport. Lumina soarelui este absorbita de panourile solare si este transformata in energie electrica de sistemul instalat. Bateria stocheaza energie electrica care poate fi utilizata ulterior, cum ar fi noaptea.

 

 1. Energia solara este folosita de peste 2700 de ani. De exemplu, in anul 700 i.en, lentilele de sticla au fost folosite pentru a face foc prin marirea razelor soarelui.

 

Te-ar mai putea interesa si....

7 idei de amenajare a gradinii din fata casei

7 idei de amenajare a gradinii din fata casei

Amplasarea gradinii din fata casei poate fi un element important pentru aspectul exterior al acesteia, dar poate deveni, de asemenea, un loc de relaxare si de petrecere a timpului liber pentru intreaga familie. Iata cateva idei de amenajare a gradinii din fata casei:...

citește mai mult

Cele mai citite Articole

 • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
  Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
 • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.950)
  Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
 • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.670)
  Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
 • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.045)
  De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
 • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.174)
  Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]