Activitatea fizica este parte importanta a unui stil de viata sanatos. Din pacate insa, vremurile agitate in care traim nu ne permit sa ne miscam atat de mult pe cat ne-am dori.

Cum faci, asadar, pentru a face fata tuturor indatoririlor zilnice, dar si a te mentine intr-o forma fizica buna?

In primul rand, trebuie sa te organizezi foarte bine, sa iei totul pas cu pas si sa mergi pe ideea ca pentru a avea un stil de viata activ nu trebuie neaparat sa transpiri de 4-5 ori pe saptamana la sala. Sigur, daca timpul iti permite, poti face asta. Insa nu trebuie sa renunti de tot la activitatea fizica doar mergand pe scuza ca nu ai timp.

Asadar, iata ce ai de facut:

1. Analizeaza-te

Inainte de a pune la cale orice plan de a face miscare, e bine sa te analizezi si sa afli unde te situezi. Ce conditie fizica ai si ce tip de exercitii ai putea sa faci pentru inceput? Ai putea sa incepi sa alergi, fie in aer liber, fie inautru, cu ajutorul unei benzi de alergat. Sau poti opta pentru plimbarile cu bicicleta, pe jos, etc. Orice te face fericit si nu te epuizeaza din start.

2. Seteaza-ti obiective

Cu ce scop te apuci sa faci mai multa miscare? Vrei sa slabesti sau doar sa te mentii in forma? Daca vrei sa slabesti, de cate kilograme vrei sa scapi? Sau, daca preferi plimbarile, cati kilometri vrei sa parcurgi zilnic? Iata doar cateva obiective pe care ti le poti seta pentru a-ti fi mai usor sa te tii de treaba si sa nu renunti la primul hop.

3. Fa echipa cu un prieten

Atunci cand mergi singur la sala sau la alergat, de exemplu, uneori poate fi dificil sa te motivezi. Insa cu un prieten alaturi, sansele de a renunta la obiectivele stabilite sunt mult mai mici. Cand nu simti nevoia sa iesi din casa, acesta te poate motiva sa scapi de lene. Si tu, la randul tau, poti face acelasi lucru pentru el.

4. Mananca sanatos

Nimic nu e mai important pentru a te mentine in forma decat sa o alimentatie sanatoasa. Nu diete, nu planuri alimentare periodice, ci un stil alimentar sanatos in permanenta. Renunta la dulciuri (pe cat posibil si mai ales la cele din comert), bauturi indulcite si carbogazoase, produse de patiserie, alimente procesate, etc. Concentreaza-te pe a-ti gati singur mancare sanatoasa, astfel incat sa iti alimentezi organismul cu vitaminele si nutrientii de care are nevoie.

5. Nu renunta

Cu siguranta vei trece si prin momente dificile in viata in care vei fi tentat sa renunti. Caci atunci cand te simti obosit, fizic si psihic, prima data ai tendinta sa renunti la activitatile pe care nu le consideri esentiale. Insa chiar daca faci o pauza, important este sa nu renunti definitiv.
Pune-te inapoi pe picioare si revin-o la activitatea fizica pe care ai ales-o, caci te va ajuta sa te simti mult mai bine.