Ce sunt bicicletele recumbent?

de | oct. 15, 2018 | Ciclism

Bicicletele recumbent (sau orizontale) sunt acele modele în care stai așezat ca într-un scaun și pedalezi oarecum din poziție orizontală, nu verticală ca în cazul bicicletelor obișnuite.

Acest tip de bicicletă îți permite să ai o poziție mai relaxată în timpul pedalării și, drept urmare, nu vei supune articulațiile la același efort ca în timpul pedalării obișnuite, deoarece acestea nu îți susțin și greutatea corpului.

Acest design de bicicletă a apărut la mijlocul secolului al XIX-lea, dar abia în ultimii ani au început să câștige mai multă popularitate. În general, acest tip de vehicul este folosit mai degrabă pentru exerciții și nu pentru plimbări, deși nu te-ar împiedica nimic să faci acest lucru.

Cum arată o bicicletă recumbent?

bicicleta recumbent

sursa: Pinterest

O bicicletă orizonatlă sau recumbent prezintă niște schimbări majore față de modelul standard. Astfel, chiar dacă ai în continuare două roți, ghidon, viteze, pedale și mânere, poziția în timpul pedalatului este una cu totul diferită, așa cum spuneam și mai sus.

Față de un design convențional, partea principală a cadrului este reprezentată de un tub solid, cu un scaun întreg, mai degrabă un mini-fotoliu, dacă putem spune așa, care este poziționat spre partea din spate a tubului, oferind o poziție culcată. Ca rezultat, riderul trebuie să își întindă picioarele spre înainte pentru a putea pedala, dincolo de nivelul ghidonului.

Pedalele și angrenajul sunt fixate deasupra roții din față, iar roțile, cauciucurile și deraiorul sunt, în mare parte, identice cu cele întâlnite pe modelele standard.

Bicicletele recumbent folosesc exact aceleași idei generale ale unei biciclete șosea, dar cu twist-ul evident al design-ului, spre deosebire de cel standard, în care biciclistul trebuie să stea în poziția aplecat spre înainte sau drept în șa. Păstrează greutatea foarte mică, lucru tipic pentru cursiere și au sistemul de transmisie și grosimea roților similare.

De ce să folosești o bicicletă orizontală?

Chiar dacă ți se pare că poziția nu este una tocmai naturală (obișnuit cu stilul clasic de pedalat), odată ce te-ai urcat pe o bicicletă recumbent nu vei mai vrea să încerci altceva.

În afară de poziția confortabilă pentru pedalat, aceste biciclete mai vin la pachet și cu multe alte avantaje. În primul rând, permit utilizatorului să stea într-o poziție exrem de confortabilă și ergonomică, putând fi astfel folosite și de persoane care suferă de probleme fizice, de spate, de hernii de disc sau probleme cu articulațiile.

În plus, sunt mult mai aerodinamice față de ce ai putea crede atunci când le vezi pentru prima dată, iar deplasarea cu ele are loc foarte simplu, efortul depus fiind minim.

Dezavantaje

Principalul dezavantaj al acestor biciclete este că nu te pot purta pe distanțe lungi, ci mai degrabă în plimbări de agrement și relaxare.

Un alt dezavantaj demn de menționat este prețul. Aceste biciclete sunt destul de scumpe, mai ales dacă iei în calcul faptul că nu poți merge oriunde cu ele. De asemenea, ar fi bine să iei în calcul și dimensiunile mai mari ale acestui model, înainte de a face o achiziție.

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.956)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.053)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.180)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]