Exista anumite situatii cand pamantul de la suprafata solului nu reuseste sa preia sarcinile transmise de constructiile aflate pe suprafata sa si este necesar sa se apeleze la anumite elemente de fundatie, prin intermediul carora se transmit eforturile din structura catre terenului bun de fundare. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul unor piloti forati. Click aici pentru mai multe detalii.

Ce sunt pilotii forati?

Pilotii forati sunt elemente de constructie, realizati din beton armat, ale caror dimensiuni sunt calculate  pentru fiecare situatie in parte. Acestia sunt folositi pentru a realiza fundatii speciale pentru anumite constructii si lucrari, si permit transferul de sarcini de lucru ale elementelor catre terenul de fundare,

Pilotii au o forma cilindrica sau patrata, iar lungimea sa trebuie sa fie suficient de mare pentru a putea transmite terenului sarcinile corespondente constructiei aflat deasupra.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          piloti forati In ceea ce priveste constructiile subterane, pilotii forati sunt considerate elementeperformante si universale. Pentru consolidarea excavatiior adanci sunt folositi piloti forati interdistantati, piloti tangenti sau piloti forati secanti. Toate forajele sunt betonate tinand cont de scopul de utilizare cu sau fara armatura.

  Care este procedeul de productie?

Exista mai multe moduri in care se pot executa pilotii forati, si anume:

  • Piloti forati realizati sub protectia unui tubaj (recuperabil sau nerecuperabil). Acestia se pot executa cu diametre incepand de la 620mm.
  • Piloti forati executati sub protectia noroiului de foraj (bentonita sau polimeri), cu diametre incepand cu 500mm si adancimi de pana la 70m.
  • Piloti forati cu snec (burghiu) continuu CFA. Acestia se relizeaza prin forare cu un burghiu, iar la retragerea acestuia din pamant, gaura de foraj ramane umpluta cu beton. Carcasa de armatura se introduce imediat in betonul proaspat.
  • Piloti prefabricati. Acestia fabricati din diverse materiale, uzual din beron armat, si sunt introdusi in teren prin batere.
  • Piloti forati offshore. Acestia sunt realizati in apa (rauri, lacuri, mare) si sunt folositi pentru diverse structuri precum poduri sau alte elemente din apropierea tarmurilor.

Unde sunt utilizati pilotii forati?

Pilotii forati sunt utilizati in diverse locuri, si anume:

  • Pentru fundatii: pilotii forati sunt foarte eficienti atunci cand este nevoie sa sustina sarcini foarte mari si pot fi folositi pentru a consolida fundatia in aproape toate tipurile de teren
  • Pentru a consolida excavatiile adanci in zone urbane.
  • Pentru a consolida terenurilor: pilotii forati sunt necesari pentru a preveni alunecarea terenurilor si pentru a proteja lucrarile de consolidare ale acestora.
  • Pentru infrastructura: pilotii forati sunt utilizati in constructia de tuneluri, sosele, poduri sau diguri.