Pentru ca Google pune accent pe calitate, pe usurinta de utilizare, pe rapiditate si precizie, a dezvoltat diferite metode de a clasifica site-urile. Elementele de inteligenta artificiala folosite de gigantul american ofera informatii pretioase, legate de aspectele mentionate anterior, si in functie de acestea se realizeaza clasarea site-urilor. Trebuie mentionat ca in realizarea topului de afisare a paganilor in cautari, nu sunt importante doar detaliile legate de optimizarea SEO on page, densitatea cuvintelor cheie si numarul de link-uri de calitate obtinute, ci si aspectele legate de calitatea continutului, modul in care poate fi accesat site-ul dar si experienta de utilizare pe care o ofera vizitatorului.

Conform specialistilor care ofera servicii SEO cele mai bune site-uri, agreate de Google sunt cele pe care navigarea se realizeaza confortabil, usor de inteles, presarate cu informatii concise.  Sunt apreciate acele pagini care ofera informatii relevante pentru cautare si bineinteles au aspect prietenos. Pentru ca Google apreciaza timpul internautilor sunt propulsate pe primele pozitii in cautari acele site-uri a caror pagani se incarca foarte rapid atat de pe dispozitivele de tip desktop, cat si de pe cele mobile, de tip smartphone. Un alt aspect care ajuta la castigarea de pozitii este continutul original, de calitate, care prezinta grad ridicat de utilitate pentru vizitatori.

Totusi trebuie sa tinem seama ca Google foloseste in procesul de clasare softuri si roboti, care proceseaza si inteleg informatiile distinct fata de oameni, deci cei ce ofera servicii SEO cunosc detaliile care capteaza atentia acestora, insa chiar si cu ajutorul meta tag-urilor robotii nu pot fi pacaliti, pentru ca in procesul de clasare se tine seama de experienta oamenilor, adica de perioada petrecuta pe site, pe paginile accesate ulterior dupa realizarea interogarii, s.a. Asadar, oamenii sunt principalii critici, care ofera robotilor Google indicii legate de calitatea unui site.

Continut de calitate – semnale, metrici

Persoanele specializate pe consultanta si servicii SEO au scos la iveala ca succesul interogarilor poate fi masurat tinandu-se seama de modul in care oamenii interactioneaza cu acel site. Daca se revine la cautare imediat dupa ce s-a vizualizat primul link-afisat, se considera ca rezultatul nu a fost multumitor, deci fie continutul nu este relevant pentru interogare, fie nu este suficient de bun.

Continutul de calitate este asociat de Google cu petrecerea unui timp suficient de lung pe pagina accesata in urma interogarii. Insa motoarele de cautare merg mai departe si ofera pozitii valoroase acelor site-uri care ii indeamna pe vizitatori sa ramana si sa navige…

In procesele de analiza a continutului (comportamentului vizitatorilor) si clasare sunt folosite si elemente de inteligenta artificiala, care imita evaluatorii umani. Dupa introducerea acestui algoritm peste 20% dintre site-uri si-au pierdut din pozitii, datorita calitatii slabe a continutului.

Odata cu perfectionarea componentelor de inteligenta artificiala, specialistii in servicii SEO au realizat cat de important este continutul original, deosebit, bine structurat, interesant pentru oameni, presarat cu detalii tehnice pentru motoarele de cautare.

In final este important de retinut ca in mediul online se pune accent pe unicitate, pe dezvaluirea unor experiente folositoare si pe impartasirea trairilor semnificative individuale.