Afacerile de mici dimensiuni se confruntă cu mai multe probleme care le împiedică să facă față concurenței, însă una dintre cele mai mari probleme este cea referitoare la marketing. Proprietarii de astfel de businsess-uri nu dispun de resursele necesare pentru a se promova eficient și a-și crește astfel vânzările.

Poate fi greu să te menții pe piață sau să faci profit atunci când ești umbrit de afacerile mai mari. Acestea au suficiente fonduri și resurse umane pentru a aborda așa cum se cuvine partea de marketing și culeg rezultate mulțumitoare de pe urma unor astfel de strategii.

Însă, ce îți rămâne de făcut ție, afacere mică și din provincie, poate, astfel încât să supraviețuiești?

1. Caută un punct forte

Ce te diferențiază pe tine de marile companii? Ce oferi tu și acestea nu? Cum poți beneficia de punctele slabe ale acestora? Iată doar câteva întrebări la care să îți răspunzi în momentele în care te simți copleșit. Este posibil să răspunsurile să te surprindă.

De exemplu, poți descoperi faptul că ai o afacere mică este defapt un avantaj. Asta îți permite să îți cunoști mai bine clienții, să stabilești o relație strânsă și de lungă durată cu aceștia și, automat, să le poți oferi produse ori servicii personalizate.

2. Nu te întinde prea mult

Din dorința de a ajunge sus cât mai repede, este posibil să vrei să te extinzi cât mai mult. Însă dacă nu dispui de experiența și resursele necesare această mișcare poate duce direct la faliment.

Soluția pentru a rezista pe piață și a face profit este să nu încerci să te întreci cu marile companii. Rămâi pe plan local, pune-ți bine la punct afacerea, învață din greșeli, adună cât mai mulți clienți fideli și, mai mult decât atât, ai răbdare. În timp, business-ul se va stabiliza și vei avea o bază de la care să pornești în cazul în care ții neapărat să te extinzi.

3. Învață marketing

Faptul că nu ești la curent cu ceea ce presupune conceptul de marketing și nu știi să pui în practică o strategie coerentă, te poate scufunda încet, dar sigur. Înainte chiar de a pune bazele unei afaceri, investește într-un curs de marketing. Evident, te poți documenta și tu singur, online, dar asta nu îți garantează că vei înțelege tot ce citești și că vei fi capabil să pui în practică ce ai învățat.

Pe de altă parte, un curs de marketing te poate ajuta să înțelegi conceptele de bază ale acestuia și cum anume te poți folosi de ele pentru a te promova.

Iată, deci, care sunt principalele probleme cu care te-ai putea confrunta dacă deții un business de mici dimensiuni și cum le poți remedia cu ușurință, astfel încât să nu fii nevoit să te declari învins de concurență sau, mai rău, de propria neputință.