Daca ai plecat intr-un city break in afara tarii si arzi de nerabdare sa vizitezi imprejurimile, afla ca in majoritatea marilor orase (si nu numai) ai posibilitatea de a inchiria o bicicleta cu ajutorul careia te poti deplasa mai usor.

Insa inainte de a inchiria un astfel de mijloc de transport, trebuie sa fii atent la anumite aspecte pe care bicicleta sa le indeplineasca, pentru a te bucura de o plimbare relaxanta si fara evenimente neplacute.

1. Marimea bicicletei

Iata ca nu poti alege prima bicicleta care iti iese in cale sau care ti se ofera. Dimensiunea cadrului trebuie sa se potriveasca cu inaltimea ta. Așadar, daca inchiriezi prin telefon, de la distanta, fii pregatit sa furnizezi masuratorile necesare, astfel incat bicicleta sa fie pregatita cand ajungi. In schimb, daca alegi sa inchiriezi la fata locului, cel mai bine este sa probezi mai multe bicicleta pana o gasesti pe cea mai potrivita nevoilor tale.

2. Tipul bicicletei

Majoritatea turistilor romani care merg in afara tarii au impresia ca pot inchiria doar biciclete de oras. Insa, in functie de zona pe care o vizitezi, si facilitatile oferite, poti alege din mai multe tipuri de biciclete.

De exemplu, daca intentionezi sa mergi pe un circuit montan, poti alege o bicicleta mountain bike, iar daca traseul este mai degraba unul de oras, poti merge si pe varianta cursierei. Ai in vedere, totusi, ca majoritatea centrelor de inchirieri ofera biciclete de oras, asa ca trebuie sa te documentezi mai mult daca vrei un alt fel de model.

3. Sistem antifurt

Este important ca o bicicleta inchiriata sa fie dotata cu un sistem bun antifurt, astfel incat sa nu te trezesti ca ramai fara ea la prima oprire. Si asta nu ar fi neaparat o tragedie, insa este posibil sa fii nevoit sa suporti costul bicicletei. Asadar, atunci cand verifici sistemul antifurt, intereseaza-te si cu privire la politica centrului cu privire la furt.

4. Echipament de protectie

In majoritatea metropolelor a devenit obligatorie asiguarea castii atunci cand se inchiriaza o bicicleta. Purtarea acesteia este una dintre cele mai elementare masuri de siguranta si nu trebuie, sub nicio forma, sa faci abstractie de la ea.

In afara de casca, serviciul de inchirieri trebuie sa iti asigure, in functie de motivul pentru care inchiriezi bicicleta, vesta reflectorizanta si far pentru bicicleta.

5. Posibile defectiuni

Inainte de a inchiria efectiv bicicleta trebuie sa te asiguri ca aceasta este in perfecta stare de functionare si ca nu ti se vor imputa defectiuni ce au legatura cu uzura bicicletei. In plus, trebuie sa afli ce ai de facut daca bicicleta se defecteaza brusc si nu o mai poti folosi, din motive care nu tin de tine. Ti se va da o noua bicicleta sau, dimpotriva, vei fi pus sa platesti pentru defectiuni?

Dupa ce ai pus ala punct toate aspectele de mai sus, esti liber sa te bucuri de calatoria mult visata in orasul ales pentru a-ti petrece vacanta.