Dreptul comercial este acea ramura de drept privat ce reglementeaza raporturile dintre comercianti precum si activitatea comerciala in ansamblul ei. Astfel, dreptul comercial include normele juridice aplicabile comerciantilor din momentul dobandirii statutului de comerciant si pe intreaga durata de desfasurare a  activitatii comerciale, pana la lichidarea societatii si stergerea acesteia din Registrul Comertului. Click aici pentru mai multe detalii.

Pentru ce ai nevoie de consultanta juridica din partea unui avocat pe comercial?

Foarte multe persoane asociaza profesia de avocat cu reprezentarea in instanta. Este foarte adevarat ca, de cele mai multe ori, persoanele fizice apeleaza la serviciile unui avocat numai in caz de litigiu, insa aceasta regula nu este aplicabila si comerciantilor. In privinta celei din urma categorii, este necesara consultanta de specialitate inca de la infiintarea profesionistului comerciant sau a societatii si pe intreaga durata a desfasurarii activitatii acesteia, pana la procedura de lichidare, inclusiv, deoarece un avocat specializat pe ramura de drept comercial va avea la indemana solutiile optime pentru fiecare situatie ce priveste infiintarea, functionarea, raporturile dintre comercianti si lichidarea.

Drept comercial si societar 1024x682

 

Ce servicii ofera un avocat pe comercial?

Exceptand clasica reprezentare in instanta in caz de litigiu, un avocat specializat pe ramura de drept comercial ofera consultanta cu privire la o serie de aspecte ce privesc activitatea comerciala precum:

  • infiintarea societatii- procedura de infiintare a societatii poate fi realizata, in principiu, si de actionari sau administrator insa, specificul si rigorile acestei ramuri de drept genereaza necesitatea apelarii de servicii de consultanta de specialitate oferite de un avocat de drept comercial, pentru a respecta in amanunt procedura si pentru a respecta rigorile de redactare a documentelor necesare pentru inmatricularea societatii.
  • Redactarea actelor societatii- serviciu complementar infiintarii societatii, precum si altor servicii precum inregistrarea de mentiuni, cesiunea de parti sociale, suspendarea sau lichidarea societatii, redactarea de acte ale societatii este indicat a fi realizata de un avocat de drept comercial pentru a indeplini conditiile de fond si de forma cerute de lege. In aceasta categorie de documente pot fi incluse: statutul sau actul constitutiv, acte aditionale, hotarari AGA etc.
  • Inregistrarea de mentiuni- se realizeaza atunci cand este necesara modificarea unui aspect in functionarea societatii pentru care legea prevede instiintarea registrului comertului. Astfel de aspecte sunt: modificarea obiectului de activitatea, schimbarea sediului, majorarea sau reducerea capitalului social, excluderea sau retragerea de asociati, inchiderea sau deschiderea unui punct de lucru etc.
  • Gazduirea sediului social- legea prevede posibilitatea stabilirii sediului social al unei societati pentru o perioada de 1 an la sediul profesional al avocatului in baza unui contract de asistenta juridica.

Cum aleg un avocat de drept comercial?

Atunci cand alegi un avocat de drept comercial trebuie sa ai in vedere experienta acestuia in ramura de drept comercial si sediul profesional al acestuia. Spre exemplu, atunci cand doresti ca societatea ta sa isi desfasoare activitatea in Bucuresti, alegi un avocat de drept comercial din Bucuresti pentru a facilita drumurile de Oficiul Registrului Comertului din Bucuresti si intalnirile la sediul societatii.