Asa cum mergem la medic atunci cand avem o problema de sanatate pentru a ne trata sau doar pentru a intreba ce este de facut, daca este periculos sau nu, in aceeasi masura avem nevoie si de o asistenta juridica, de un avocat care sa ne ofere toate informatiile cu privire la cadrul legal, conduita pe care ar trebui sa o adoptam in anumite situatii, care sunt limitele drepturilor noastre si ce mijloace avem la dispozitie pentru a ni le apara. Insa, cum alegem avocatul potrivit? Iata cateva criterii de care ar fi bine sa tineti cont atunci cand alegeti avocatul la care sa apelati pentru consultanta juridica.

1. Teritorialitatea.

In ceea ce priveste teritorialitatea, aceasta este una din trasaturile de competenta ale instantelor pentru a asigura partilor accesul facil la justitie. Acelasi considerent ar trebui sa il aveti in vedere si atunci cand alegeti avocatul la care sa apelati pentru asistenta juridica deoarece este mai usor, spre exemplu, daca sunteti din Bucuresti sa apelati la asistenta juridica in Bucuresti, atat pentru consultanta cat si pentru reprezentare deoarece este mai usor sa luati legatura cu avocatul, sa va intalniti cu acesta, cat si pentru asistare si reprezentare deoarece avocatul s-ar afla mai aproape de instanta de judecata si va fi membru al baroului Bucuresti.

Drept Contencios Administrativ Taxe Auto 960x720

 

2. Competenta.

In ceea ce priveste avocatii, competenta nu se refera neaparat la cunostintele acestuia, cat la aria de experiza, la ramurile de drept in care avocatul respectiv este specializat. Dreptul este un domeniu foarte vast, activ, aflat in continua schimbare, iar un avocat competent se va mentine la curent cu toate noutatile legislative din ramurile de drept in care s-a specializat, cu practicile instantelor in spetele de acel gen si iti va putea oferi cele mai bune solutii in domeniile respective.

3. Experienta.

Experienta este un factor care ajuta un avocat sa fie mai eficient deoarece, la o prima abordare a unui tip de speta acesta se va focusa pe cadrul legislativ, in timp ce experienta il va ajuta sa sintetizeze informatiile necesare, relevante pentru instanta si sa eficientizeze parcursul procesului. Astfel, experienta unui avocat nu se rezuma la timpul trecut de la intrarea in barou, ci la numarul de dosare in care a acordat asistenta juridica intr-un anume domeniu.

4. Compatibilitatea

Temperamentul avocatului este, si el, un atribut important deoarece, atunci cand soliciti asistenta juridica, avocatul isi bazeaza documentarea si apararile pe informatiile si probele pe care le primeste de la clientul sau. De aceea, este necesar ca avocatul sa fie compatibil ca personalitate cu clientul pentru a-i acorda acestuia increderea necesara pentru a-i furniza toate informatiile si a nu intampina surprize pe parcursul procesului.

5. Recomandarile.

Atunci cand alegi avocatul care sa iti ofere asistenta juridica este indicat sa ai recomandari alecunoscutilor pentru a putea aprecia daca este un avocat dedicat, care sa acorde o atentie sporita fiecarui dosar si sa depuna toate eforturile pentru a gasi solutia optima pentru fiecare client.