Ciclismul este un sport cu numeroase beneficii pentru sănătate, însă dacă nu îl practici în mod corespunzător atunci este posibil să te confrunți cu anumite probleme precum durerile de spate sau încheieturi.

Iată, așadar, 10 sfaturi pe care să le pui în practică dacă vrei să te bucuri de o plimbare plăcută cu bicicleta, lipsită de dureri și alte urmări neplăcute.

1. Găsește bicicleta potrivită

O mărime de bicicletă potrivită pentru înălțimea ta și stilul de ciclism pe care îl practici este esențială dacă vrei să te bucuri de o plimbare reușită. Probează bicicleta înainte de a o cumpăra și asigură-te că poți menține o poziție corectă în timpul pedalării. Fă un tur în magazin sau în jurul lui, dacă e nevoie.

2. Alege șaua cea mai bună

Un alt lucru pe care ar trebui să îl ai în vedere este alegerea unei șei potrivite pentru tipul de ciclism pe care intenționezi să îl practici. De exemplu, dacă știi că vei merge pe trasee lungi, atunci indicat ar fi să alegi o șa bine căptușită, care să îți asigure confortul de care ai nevoie.

3. Nu uita de apă

Înainte de orice cursă, indiferent de tipul ei, asigură-te că te-ai aprovizionat cu suficientă apă. pentru cursele mai lungi poți folosi mai multe suporturi de bidon (dacă bicicleta îți permite) sau un kit de hidratare special conceput pentru cicliști. Acesta este defapt un rucsac termoizolant în care ai o pungă pe care o umpli cu apă, iar în timpul mersului te alimentezi cu apă printr-un furtun. Această metodă este mai practică pentru că nu trebuie să mai scoți și să desfaci bidonul obișnuit și să încetinești ritmul, dar este mai greu de întreținut.

Decizia privind sistemul pe care îl alegi pentru a lua apă cu tine îți aparține și e bine să o iei cântărind bine avantajele și dezavantajele ficăruia în parte.

4. Alimentează-te corespunzător

Cursele lungi te vor seca rapid de energie așa că e bine să mănânci bine cu câteva ore înainte de a porni la drum. O alegere bună sunt carbohidrații cu eliberare lentă din pâine, paste sau orez.

De asemenea, pentru un boost rapid de energie, ia cu tine în cursă și gustări din carbohidrați cu eliberare rapidă, precum banane, batoane și băuturi pentru sportivi

5. Echipează-te corespunzător

Nu uita de cască, mănuși și ochelari, dar nici de îmbrăcămintea specială pentru cicliști. Investește în echipamente de calitate, pentru a te bucura de o experiență cât mai plăcută de pedalare.

6. Ia telefonul cu tine

Mulți cicliști aleg să plece la drum fără telefon de teamă ca acesta să nu le distragă atenția. Dar acesta nu trebuie să fie neapărat deschis. Ține-l închis dacă vrei să nu fii deranjat și deschide-l doar atunci când ai o urgență.

7. Nu te forța

Oricât de entuziasmat ai fi, nu porni din start la viteză maximă. Vei obosi, cu siguranță, și restul cursei ți se va părea un calvar.