Dacă ești ciclist la început de drum este posibil să te fi confruntat deja cu câteva neajunsuri în timpul plimbărilor tale. Dureri de spate, de șezut și de încheieturi îți distrag atenția de la pedalat și parcă sunt cât pe ce să te determine să renunți la ciclism. Sau la cursele lungi, cel puțin.
Dar lucrurile nu trebuie să stea chiar așa. Te poți bucura de o plimbare lungă fără să te confrunți cu durerile mai sus menționate. Și totul stă în puterea ta. Îți trebuie doar puțină documentare și atenție la felul în care te potrivești cu bicicleta.
Dar, iată câteva ponturi care te vor ajuta să te bucuri de o experință mai bună de pedalare, de fiecare dată.
1. Ajustează șaua
Atunci când îți cumperi o bicicletă trebuie să te asiguri că ai posibilitatea să ajustezi înălțimea șeii. Și majoritatea bicicletelor au această caracteristică.
Pentru a ști la ce înălțime să fixezi șaua trebuie să probezi bicicleta, înainte de toate. În funcție de înălțime și stilul de ciclism poți alege înălțimea potrivită pentru tine.
2. Atenție la poziție
Atunci când te urci pe bicicletă verifică să ai o poziție corectă și relaxată. Dacă simți o presiune la degetele mâinii, la spate sau la picioare, înseamnă că trebuie să mai faci ajustări la șa, coarne și pedale.
3. Poartă echipament de protecție
Indiferent de tipul de ciclism pe care îl practici, nu ar trebui să pleci la drum fără cască. Asta e clar. Dar în afară de cască, mai poți opta (și este indicat să faci asta) pentru mănuși, ochelari, genunchiere sau cotiere.
4. Poartă haine potrivite
Pentru a te bucura de o plimbare/ cursă cu adevărat confortabilă, echipamentul special de ciclism nu ar trebui să îți lipsească. Investește în haine de calitate specifice acestui sport, cumpără o pereche de pantofi special pentru ciclism și dacă vrei, încălzitoare și răcitoare pentru brațe și picioare.
5. Crește-ți rezistența
Dacă simți că obosești prea tare după doar câțiva kilometri, atunci indicat ar fi să îți crești puțin rezistența. Cum faci asta? În primul rând executând antrenamente pe intervale (pedalezi la viteză maximă câteva minute, apoi reduci viteza și pedalezi mai relaxat; repetă procesul de mai multe ori în timpul unei curse) sau crescând de fiecare dată distanța pe care o ai de parcurs.
6. Relaxează-te
Chiar și atunci când pedalezi pe intervale este important să te relaxezi. În acest fel îți eliberezi mintea, îți relaxezi mușchii și vei putea să pedalezi pe o distanță mai lungă. În afară de asta, experiența nu va fi o corvoadă, ci o plăcere.
7. Hidratează-te
Nu uita să iei cu tine unul sau două bidoane de apă (în funcție de distanța pe care o ai de parcurs) și bei din ele cam la intervale de 15 minute.
8. Fii atent
Oricât de relaxat ai fi, nu uita să arunci un ochi și în jur, pentru a te feri de accidente.
Comentarii Recente