Atunci când alegi o bicicletă, printre multele întrebări pe care ți le pui se regăsește și cea cu privire la sistemul de frânare. ”Ce tip de frâne să aleg? Care sunt cele mai potrivite pentru mine și stilul de ciclism pe care îl practic?”. Citește articolul de mai jos și vei găsi răspuns la întrebările tale.

Unele dintre cele mai cunoscute și utilizate sisteme de frânare sunt cele pe disc și cele v-brake. Iată câteva avantaje și dezavantaje ale celor două tipuri care sper că te vor ajuta să iei o decizie.

Avantaje frâne pe disc

În ceea ce privește puterea de frânare, acestea sunt imbatabile. Au o putere de frânare atât de mare încât îți trebuie ceva exercițiu să te acomodezi cu oprirea bruscă atunci când pedalezi la viteze mai mari.

Funcționează la fel de bine pe orice tip de teren, indiferent că este cu noroi, zăpadă sau apă.
Sunt confecționate din materiale durabile și pot rezista chiar și la unele accidente nu foarte grave.
Poți lege puterea de frânare în funcție de tipul de disc, mecanic sau hidraulic. Cel hidraulic este superior celui mecanic și oferă o putere mai mare de frânare.

Puterea de frânare în cazul frânelor pe disc mai este influențată și de dimensiunea rotorului. Cu cât acesta este mai mare, cu atât crește și puterea de frânare.

Dezavantaje frâne pe disc

Cel mai mare dezavantaj al acestui tip de frâne este prețul. O bicicletă dotată cu astfel de sistem poate ajunge lejer la câteva mii de lei.

Un alt dezavantaj de luat în calcul se referă la întreținerea acestui tip de frâne. Dacă te confrunți cu ceva probleme, trebuie să apelezi neapărat la mecanici profesioniști. Dacă vei încerca să le repari chiar tu riști să nu le mai poți folosi deloc.

Avantaje frâne v-brake

Sitemul de frânare de tip v-brake este mai ieftin decât cel pe disc, este ușor de instalat și întreținut. plăcuțele de frână pot fi schimbate foarte ușor chiar și de cei care nu prea se pricep la mecanică.
Frânele v-brake pot fi instalate pe aproape orice tip de bicicletă, excepție făcând doar acele modele foarte scumpe, high end.

Dezavantaje frâne v-brake

Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale acestui sistem de frânare acesta acela că își perde din eficacitate atunci când terenul este ud, alunecos. De asemenea, dacă janta este ușor îndoită, sistemul de frânare nu va funcționa la parametri optimi căci nu va putea aplica suficientă presiune pe jantă.

Un alt dezavantaj este că se uzează repede, mai ales dacă sunt folosite intens într-o perioadă scurtă de timp. În plus, au tendița să supraîncălzească janta, ceea ce poate duce la deformări ale acesteia și la accidente neplăcute.

Acestea fiind spuse, este important să te documentezi temeinic înainte de a lua o decizie cu privire la sitemul de frânare. Acesta nu este important doar pentru a opri bicicleta eficient atunci când ai nevoie, ci te poate feri și de accidente.