Dermatita reprezinta o afectiune dermatologica care se caracterizeaza prin urmatoarele simptome: prurit, tumefiere a pielii, roseata a pielii, cruste si pustule, vezicule lichidiene si mancarime. Ca in cazul oricarei afectiuni dermatologice, cremele pentru dermatita reprezinta prima si, poate, singura solutie care ajuta la diminuarea simptomelor si chiar la disparitia acestei afectiuni.

Conform sondajelor realizate in randul populatiei, aproximativ 20 la suta din participanti au afirmat ca sufera de dermatita, iar 5 la suta din totalul acestora sufera de dermatita seboreica, cu precadere cazurile de acest tip de afectiune, intalnindu-se in randul barbatilor. Majoritatea participantilor la studiu au afirmat ca au utilizat cel putin odata creme pentru dermatita, iar ca acestea au avut rezultate bune, in majoritatea situatiilor.

Cu ce fel de dermatita te confrunti?

Ca si tipologie, dermatita este de mai multe feluri insa cele mai cunoscute forme sunt: dermatita de contact, dermatita atopica si dermatita seboreica.

Desi pentru toate aceste 3 tipuri de afectiune se recomanda creme pentru dermatita, ele se diferentiaza prin simptomele si manifestarile pe care le au.

Dermatita de contact se manifesta prin aparitia de eczeme in zone ale pielii care au intrat in contact cu diferite substante chimice iritante precum: produsele cosmetice, sapunul, produsele chimice pentru curatare, diverse tipuri de uleiuri. Iritatiile cauzate de acest tip de afectiune produc mancarime, arsuri sau intepaturi, determinand pacientii sa apeleze la ajutorul specialistilor dermatologi care, in majoritatea cazurilor, prescriu creme pentru dermatita.

Dermatita atopica este specifica copiilor insa se intalneste si la adulti. Acest tip de dermatita se manifesta prin roseata si mancarime care apare in special in zona coatelor, in zona din spatele genunchilor si uneori si in zona gatului. Daca nu sunt utilizate creme pentru dermatita, iar pacientul se scarpina, eczemele de pe piele se pot tranforma in vezicule lichidiene pentru ca mai apoi acestea sa dezvolte o crusta. Exista situatii in care acest tip de afectiune devine cronica si se manifesta periodic cu simptomele amintite mai sus.

In ceea ce priveste dermatita seboreica, aceasta are simptome distincte fata de celelalte doua tipuri amintite mai sus intrucat este afectat, in primul rand, scalpul pe care se dezvolta matreata, iar principala caracteristica a pacientilor este faptul ca parul prezinta tendinte excesive de ingrasare. Alte simptome ale dermatitei seboreice sunt petele scuamoase aparute pe ten, pe partea superioasa a pieptului si pe spate. Ca si dermatita atopica, acest tip de afectiune este cronica si suparatoare pentru pacient. Tocmai de aceea dermatologii recomanda creme pentru dermatita seboreica pe termen mai lung sau chiar permanent.

Remedii impotriva dermatitei

Intrucat dermatita este o afectiune suparatoare, indiferent de tipologia acesteia, au fost descoperite diferite remedii alopate sau naturiste, menite sa amelioreze simptomatologia acestei afectiuni.

Cel mai cunoscut remediu pentru aceasta afectiune il reprezinta folosirea de creme pentru dermatita. Totodata au fost descoperite si remedii naturiste care au randament maxim in tratarea dermatitei. In primul rand otetul este un bun remediu naturist pentru ca amelioreaza inflamatia si mancarimea existenta in dermatita. O alta metoda naturista o reprezinta utilizarea de creme pentru dermatita pe baza de aloe vera care au efecte excelente in ameliorarea pruritului si a petelor rosii de pe piele. Un ultim remediu naturist foarte eficace este musetelul care are proprietati calmante ale senzatiilor de arsuri care apar in dermatita.