„Ne primim banii inapoi in caz de esec?” este printre cel mai des intalnite intrebari cand inchei un contract cu clientii mei in domeniul fotografiei de nunta. Dar totul a fost oarecum sumarizat intr-o singura intrebare, pentru ca sunt multe alte intrebari care te pun usor in dificultate cand vine vorba de clientii pretentiosi. Si cred ca putem mentiona cateva dintre ele… „In caz ca se intampla ceva, si nu mai poti veni la nunta noastra, ce vei face?” sau „In caz ca anulez evenimentul se poate sa imi primesc avansul inapoi?” si ultima dar si cea mai tare „In cat timp sunt gata fotografiile?”.

Pentru ultima intrebare, desi cu totii mentionam un termen de livrare in contract si oferta, clientii au nevoie de re-asigurare ca vor fi gata fotografiile intr-un anumit timp. Eu spre exemplu am un timp de predare de 60 zile, ceea ce e destul de des practicat de majoritatea fotografilor de nunti. Foarte rar spre deloc gasesti un fotograf nunta care sa ofere fotografiile in prima saptamana de la nunta. Si aceia cred ca sunt fotografi care ori nu au evenimente in general ori au o intreaga echipa care se ocupa de editare pentru a preda materialul final cat mai rapid. Evident ca mai e o categorie, cei care nu fac editare aproape deloc si carora nu le pasa de impresia si amintirile clientilor.

Revenind la subiectul articolului meu si anume cum sa te protejezi in calitate de client, in relatia cu fotograful nuntii tale, voi incerca sa dezbat cat mai la obiect, astfel incat cu totii sa fim in cunostinta de cauza in ceea ce implica relatia client-prestator, inclusiv fotografii. Cel mai important aspect dintre toate este incheierea unui contract, dar nu un simplu act semnat de doua persoane fizice, ci de un contract avizat juridic si incheiat intre prestator (SRL sau PFA) si beneficiarul final, in cazul nostru mirii. Forma de organizare juridica este la alegerea fiecaruia cand vine vorba de PFA sau SRL, insa cea mai buna protectie dintre toate este sa avem un contract cu una din cle doua categorii. Sunt inca multi, foarte multi fotografi care nu lucreaza legal, si de aceea exista si foarte multe situatii in care clientii sunt pusi in situatii penibile cand fotograful esueaza lamentabil.

Infiintarea unui SRL nu este o corvoada, desi pare foarte inspaimantator la prima vedere, insa din punct de vedere al taxelor, treaba este destul de simpla. Un SRL (microinteprindere) are un impozit de doae 3% din incasari si 5% din dividente, drept pentru care cel putin personal, mi se pare total nejustificata dorinta unora de a lucra la limita legii cand vine vorba de fotografia de nunta. Sunt de parere ca un fotograf profesionist se respecta prin prisma mai multor lucruri, forma juridica bine definita cu care lucreaza, calitatea fotografiilor, experienta fotografica oferita si calitatea sa de om cand colaboreaza pentru prima data cu miri pe care nu i-a cunoscut in prealabil.

Protejarea intereselor noastre in calitate de consumatori este doar responsabilitatea noastra. Faptul ca alegem sa colaboram cu indivizi dubiosi sau firme cu calitate indoielnica este la fel alegerea noastra. De aceea in fotografia de nunta, alegerea nu o facem doar din prisma unei recomandari sau a ceea ce gasim pe google, ci ne documentam si studiem portofoliul foarte atent si cerem referinte sau mai multe recomandari din partea clientilor cu care fotograful respectiv a mai colaborat.

In concluzie, protejarea intereselor ne apartine ca responsabilitate, alegeti cu grija si lucrati doar cu profesionisti care isi desfasoara activitatea legal!