O interventie chirurgicala de orice tip va lasa semne pe corpul pacientului, indiferent de modul in care medicii chirurgi vor plasa inciziile, in asa fel incat sa reduca vizibilitatea lor. Daca se va intampla ca medicul sa faca o incizie profunda , mai mult decat este necesar, atunci cicatricea care va ramane pe piele va dura o perioasa mai mare de timp pana se va vindeca si va avea dimensiuni mult mai mari. Pentru a reduce din riscul agravarii acestor simptome si pentru incercarea de estompare a semnelor cicatricilor, se vor utiliza  creme postoperatorii .

In cazul interventiilor chirurgicale, atunci cand stratul exterior si cel interior al pielii, epiderma si dermul, sunt afectate, va fi inevitabila aparitia cicatricilor .

In unele cazuri, datorita actiunii unor anumite celule din corp care se ocupa cu producerea de colagen  si sunt responsabile cu modul in care se repara stratul pielii care are prezente leziuni pe suprafata ei, apar anumite cicatrici care se numesc cheloide, care sunt o proliferare anormala a tesutului cicatriceal.

Care este modul de formare a unei cicatrici?

Cicatricile pot fi de diferite forme, insa ceea ce e cel mai important este modul in care este ajutata pielea in tot procesul de regenerare, cat si felul in care acestea sunt ingrijite, in acest mod constant diferenta in aspectul pe care acestea il vor avea in timp.

Cicatricea poate fi explicata ca fiind modul in care ppielea se recupereaza dupa o leziune , iar factorii care actioneaza aspupra modului in care se va vindeca o rana , va conduce la aspectul pe care il va avea cicatricea la final.

Inainte de a se forma cicatricea, piele trece prin anumite etape care ajuta la vindecare, trei la numar. La inceput, aceasta va fi umflata, rosie si sensibila,apoi se va ajunge la stadiul de crusta, care va fi si destul de dureros. \, pentru ca in final, in ultima etapa, sa se treaca la repararea si formarea straturilor de piele afectate, cel interior si exterior. Aspectul final pe care il va avea cicatricea depinde cel mai mult de modul in care se ingrijeste aceasta inca din primele zile ale aparitiei cicatricei, cat si dupa ce s-a format  si a cazut crusta.

 Cum se ingrijeste pielea pentru a reduce la minim aparitia unei cicatrici?

Cel mai important este ca pielea sa fie lasata sa respire si de asemenea sa nu se ude pielea din jurul ranii, pentru a nu exista riscul de a se rupe crusta. Zona respectiva trebuie curatata apoi acoperita cu un bandaj care permite aerului sa circule, recomandat fiin un bandaj special care are capacitatea de a nu mentine rana umeda.

Se va incepe aplicarea de crema postoperatorie care are excelente proprietati pentru vindecarea pielii.

Nu este recomandata expunerea la soare, deoarece razele soarelui au caracteristica de a scoate si mai mult in evidenta cicatricile.

In fiecare zi este necesar sa se schimbe bandajele apoi sa se aplice crema , aceasta reusind cu succes  atat sa hidrateze si sa lase pielea sa respire, cat ajuta si la reducerea mancarimilor produse de crusta.