Desi motoarele termice inca reprezinta majoritatea pe strazile din tara noastra, lucrurile se vor schimba pe viitor, atunci cand masinile electrice vor incepe sa fie din ce in ce mai populare. O masina cu un motor electric se va bucura atat de avantaje, cat si de dezavantaje. In cele ce urmeaza, va voi prezenta care sunt cele mai importante avantaje, dar si dezavantaje ale utilizarii motorului electric.

Principalele avantaje ale unui motor electric

Primul mare avantaj al unui astfel de motor este gradul redus de poluare, el fiind mult mai mic, spre deosebire de motoarele termice. Productia de energie electrica poate crea si ea poluare, insa nu se compara cu poluarea produsa de masinile cu motor termic. Folosirea energiei electrice cu scopul de a propulsa autovehiculele nu va crea poluare.

Distributia de cuplu este un alt avantaj important al motorului eletcric, acest tip de motor folosind „trenul de rulare” pentru a adapta, dar si pentru a transmite puterea dezvoltata de catre motor, la roti. Cutia de viteza este cel mai important aspect al masinii electrice, ea avand rolul de a face transformarea de cuplu si viteza de rotatie a motorului. „Trenul de rulare” al masinilor electrice arata diferit si are componente diferite. Eficienta este si ea un aspect important cand vine vorba despre aceste motoare electrice. Motoare electrice

Motoarele electrice au o eficienta de 90% in comparatie cu motoarele termice alimentate cu motorina, gaz sau cu benzina. Principalul motiv pentru care eficienta este mult mai buna la masinile electrice, decat la cele termice este ca majoritatea componentelor sunt facute pentru a stoca, produce si distribui energia folosita la alimentarea vehiculelor electrice. Pierderile produse de masina electrica sunt mult mai mici decat cele produse de masina cu motor termic. Intretinerea masinii electrice este mai usoara si mai ieftina decat in cazul celuilalt tip de masina. Locurile in care masina electrica poate fi reparata sunt inca destul de limitate, cu toate acestea, pa masura ce acest tip de masina va deveni din ce in ce mai acceptata, service-urile pentru masini electrice vor incepe sa fie mai comune.

Dezavantaje

Atunci cand vorbim despre dezavantaje, autonomia masinilor electrice este deocamdata un dezavantaj, tehnologia fiind inca la inceput. Cu toate acestea, masinile electrice de top au o autonomie de aproximativ 430 de km cu acumulatorii incarcati la maximum. O alta problema cunoscuta, atunci cand vine vorba despre aceste masini este alimentarea cu energie. Pentru o masina cu carburanti conventionali, timpul de alimentare poate fi sub 10 minute. Pentru masinile electrice acest timp creste destul de mult.

Timpul de incarcare al masinii depinde de cat de multa energie electrica poate fi livrata masinii. Exista deja cateva sisteme care livreaza in doar 45 de minute energia pentru a parcurge 250 de km. Statiile de incarcare pentru masinile electrice sunt inca destul de putine. Acest lucru se datoreaza faptului ca tehnologia este relativ noua pentru piata de larg consum. Infrastructura nu poate tine deocamdata pasul cu avansul tehnologic din industria constructoare de masini dar lucrurile se vor schimba destul de curand.