Esti pasionat de cafea, atat de pasionat incat ai investit intr-un espressor ca sa te bucuri de cafeaua perfecta chiar la tine acasa. Si totusi cafeaua preparata de tine nu este la fel ca cea servita de barista in localul tau preferat. Care este secretul baristilor pentru un espresso perfect? Afla cum sa prepari o ceasca perfecta de espresso din direct de la un profesionist.
“The god shot”
Ceasca perfecta de espresso este cunoscuta prin cerucrile de barista ca “The god cup” sau “ceasca zeu”, pentru ca este considerate o ceasca cu un gust absolut ceresc, cu o paleta de arome complexa si un echilibru greu de gasit. Baristii pasionati care lucreaza in cafenelele cu cafea de specialitate din toata lumea sunt mereu in cutarea acestei cesti perfecte de espresso. Insa nu de fiecare data este usor sa atingi acest echilibru din cauza naturii volatile a ingredientelor si a numarului de variante de procesare a boabelor de cafea. Espresso-ul perfect urmareste sa extraga toate ingredientele aromate pretioase din cele 800 descoperite stiintific in cafeaua prajita, controland si mentinand calitatea apei, a echipamentului, a temperaturii a presiunii, a timpului de extractie si a factorilor de depozitare a boabelor de cafea.
Toate bauturile pe baza de espresso, indifferent daca sunt simple sau bauturi cu lapte – cappuccino, flat white, latte, macchiato- toate sunt construite pe baza calitatii extractului de cafea. Urmeaza punctele de mai jos pentru a obtine o ceasca de espresso perfecta.
-
Alege espressorul potrivit
Chiar daca ti se pare un lucru putin important, aparatul de cafea este una dintre cele mai importante component in prepararea cafelei. Poti avea cele mai bune boabe de cafea, dar daca espressorul este de o calitate proasta, rezultatul din ceasca va lasa de dorit. Asa ca alege sa nu faci economie atunci cand iti alegi aparatul de cafea si alege variantele de uz casnic de la marcile profesionale de espressoare, cum sunt Reneka (link site), La Marzocco, Nuova Simonelli si altele.
-
Rasnita de cafea va face diferenta
Daca nu ai un espressor cu rasnita de cafea incorporate, atunci opteaza pentru o rasnita care are cutite conice, un motor puternic si setarea de mentinere a temperaturii constant ca sa nu se mecanismele din interior.
-
Mentine curatenia echipamentelor
Una dintre cele mai imporatnte etape in prepararea cafelei, pe care chiar si multe localuri o ignora, este curatarea regulata a echipamentelor. Cafeaua macinata fin, cum este cea pentru espresso, are tendinta sa se depuna pana si in cele mai greu de ajuns coluri ale aparatelor. In timp acest lucru va afecta gustul bauturii preparate, facandu-l amar si cu o aroma neplacuta, de ars. Este important sa luati in considerare acest pas, mai ales cand vine vorba de curatarea portafiltrului, locul unde se acumuleaza cele mai multe depuneri de cafea.
-
Alege numai boabe de cafea de calitate
Pastreaza cafeaua intr-ul loc uscat si racoros, departe de lumina soarelui (nu in frigider) si incearca sa o macini numai inainte de preparare. Cand vine vorba de cafeaua de specialitate, poti experimenta din multitudinea de origini si ferme producatoare de cafea si sa gasesti reteta perfecta pentru tine pentru cel mai bun espresso. Incearca origini ca Brazilia (link site), Columbia (link site), Guatemala (link site) si multe altele de la o prajitorie de incredere.
Comentarii Recente