Cum sa obtii un espresso perfect 

de | apr. 23, 2018 | Prin oraş

Esti pasionat de cafea, atat de pasionat incat ai investit intr-un espressor ca sa te bucuri de cafeaua perfecta  chiar la tine acasa. Si totusi cafeaua preparata de tine nu este la fel ca cea servita de barista in localul tau preferat. Care este secretul baristilor pentru un espresso perfect? Afla cum sa prepari o ceasca perfecta de espresso din direct de la un profesionist.

“The god shot”

Ceasca perfecta de espresso este cunoscuta prin cerucrile de barista ca “The god cup” sau “ceasca zeu”, pentru ca este considerate o ceasca cu un gust absolut ceresc, cu o paleta de arome complexa si un echilibru greu de gasit. Baristii pasionati care lucreaza in cafenelele cu cafea de specialitate din toata lumea sunt mereu in cutarea acestei cesti perfecte de espresso. Insa nu de fiecare data este usor sa atingi acest echilibru din cauza naturii volatile a ingredientelor si a numarului de variante de procesare a boabelor de cafea. Espresso-ul perfect urmareste sa extraga toate ingredientele aromate pretioase din cele 800 descoperite stiintific in cafeaua prajita, controland si mentinand calitatea apei, a echipamentului, a temperaturii a presiunii, a timpului de extractie si a factorilor de depozitare a boabelor de cafea.

Toate bauturile pe baza de espresso, indifferent daca sunt simple sau bauturi cu lapte – cappuccino, flat white, latte, macchiato- toate sunt construite pe baza calitatii extractului de cafea. Urmeaza punctele de mai jos pentru a obtine o ceasca de espresso perfecta.

  1. Alege espressorul potrivit

Chiar daca ti se pare un lucru putin important, aparatul de cafea este una dintre cele mai importante component in prepararea cafelei. Poti avea cele mai bune boabe de cafea, dar daca espressorul este de o calitate proasta, rezultatul din ceasca va lasa de dorit. Asa ca alege sa nu faci economie atunci cand iti alegi aparatul de cafea si alege variantele de uz casnic de la marcile profesionale de espressoare, cum sunt Reneka (link site), La Marzocco, Nuova Simonelli si altele.

  1. Rasnita de cafea va face diferenta

Cafea macinataDaca nu ai un espressor cu rasnita de cafea incorporate, atunci opteaza pentru o rasnita care are cutite conice, un motor puternic si setarea de mentinere a temperaturii constant ca sa nu se mecanismele din interior.

  1. Mentine curatenia echipamentelor

Una dintre cele mai imporatnte etape in prepararea cafelei, pe care chiar si multe localuri o ignora, este curatarea regulata a echipamentelor. Cafeaua macinata fin, cum este cea pentru espresso, are tendinta sa se depuna pana si in cele mai greu de ajuns coluri ale aparatelor. In timp acest lucru va afecta gustul bauturii preparate, facandu-l amar si cu o aroma neplacuta, de ars. Este important sa luati in considerare acest pas, mai ales cand vine vorba de curatarea portafiltrului, locul unde se acumuleaza cele mai multe depuneri de cafea.

  1. Alege numai boabe de cafea de calitate

Pastreaza cafeaua intr-ul loc uscat si racoros, departe de lumina soarelui (nu in frigider) si incearca sa o macini numai inainte de preparare. Cand vine vorba de cafeaua de specialitate, poti experimenta din multitudinea de origini si ferme producatoare de cafea si sa gasesti reteta perfecta pentru tine pentru cel mai bun espresso. Incearca origini ca Brazilia (link site), Columbia (link site), Guatemala (link site) si multe altele de la o prajitorie de incredere.

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.956)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.053)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.180)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]