Conform clasificarii general acceptate, aceste motoreductoare sunt sincrone, cu aceeasi viteza de rotatie si camp magnetic si asincrone, in care campul magnetic se roteste la o viteza mai mare decat rotorul. Motoarele electrice asincrone au devenit mai raspandite, aproximativ 90% din toate motoarele de pe planeta fiind asincrone.
Acestea sunt utilizate in toate sectoarele industriale, in agricultura si in serviciile de locuinte si comunale. O astfel de popularitate se explica prin faptul ca aceste mecanisme sunt usor de fabricat, fiabile, accesibile si nu necesita costuri mari de operare. In plus, eficienta unui motor electric asincron este mult mai mare decat cea a unui motor sincron.
Insa, exista dezavantaje semnificative in aceasta tehnica, in particular, avand un curent mare de anclansare, cuplul de pornire insuficient, inconsistenta momentului mecanic pe arborele de antrenare prin stres mecanic, imposibilitatea ajustarii corecte a vitezei de operare al dispozitivului etc. Toti acesti factori conduc la o reducere semnificativa a dispozitivului.
Factorii cheie care influenteaza eficienta motorului electric, sunt gradul de incarcare a acestuia in raport cu nominalul, designul, modelul, gradul de uzura, deviatia de tensiune din retea fata de valoarea nominala.
De asemenea, eficienta motorului electric poate scadea considerabil dupa ce este rebobinata. Pentru cresterea eficientei actionarii electrice, este necesar sa se asigure incarcarea ei la un nivel de cel putin 75%, sa se mareasca factorul de putere, sa se regleze tensiunea si, acolo unde este posibil, frecventa curentului furnizat.
Punerea in aplicare a acestor masuri este asigurata de utilizarea unui echipament special, care permite cresterea eficientei motorului electric. Totusi, in toate cazurile nu este posibil sau necesar sa fie implementate toate. Astfel de dispozitive sunt impartite in convertoare de frecventa, care modifica viteza de rotatie a motorului prin schimbarea frecventei tensiunii de alimentare, precum si a soft starterului, care limiteaza viteza de crestere a curentului de pornire si a valorii sale maxime.
Solutii moderne pentru cresterea eficientei motoreductorului
Una dintre cele mai eficiente mijloace de imbunatatire a eficientei motorului, este un convertor de frecventa, care converteste o singura faza sau tensiune trifazat, cu o frecventa de 50 Hz intr-o tensiune cu o frecventa dorita (in mod normal, 1 Hz pana la 300-400 Hz, dar uneori pana la 3000 Hz) si amplitudine.
Functionarea invertorului intr-un mediu profesional, se numeste convertor de frecventa si consta dintr-un microprocesor care gestioneaza cheile electronice, precum si monitorizarea functionarii echipamentului, a diagnosticarii si a protectiei acestuia, bazandu-se pe scheme care functioneaza in modul cheie si deschide tiristoare sau tranzistoare.
Convertoarele de frecventa tiristoare sunt considerate a fi mai eficiente, deoarece pot functiona cu tensiuni si curenti mari si au o eficienta de pana la 98%. Cu toate acestea, cu capacitati prea mari, iar acest avantaj este aproape imperceptibil. Exista doua clase de dispozitive, care sunt clasificate in functie de: dispozitiv si pe baza principiilor de functionare.
Cu conexiune imediata, sistemul realizeaza conectarea la retea a tiristorului de deblocare si de infasurare, rezultand o tensiune de iesire cu o frecventa de 0-30 Hz si o gama limitata a controlului vitezei de deplasare. Astfel de dispozitive nu pot fi folosite pentru echiparea unui echipament puternic care regleaza multi parametri tehnologici, iar cel de-al doilea dispozitiv, este cel cu o legatura intermediara a unui curent direct.
Comentarii Recente