In ultima vreme primesc constant mesaje de la colegi fotografi aflati la inceput de drum fie in activitatea fotografica in general fie in fotografia de nunta. Majoritatea doresc sa inceapa aceasta meserie odata cu achizitionarea unui aparat de fotografiat din zona profesionala, crezand din pacate ca asa se procedeaza. Foarte putini spre deloc decid sa faca aceasta meserie in urma absolvirii unui curs de fotografie sau a unei forme de invatamant in acest domeniu, crezand ca se oricine o poate face.

fotograf nunta

Fotografia de nunta nu este usoara deloc, insa este domeniul fotografic printre cele mai bine platite si cu o constanta ce poate asigura un trai decent daca esti serios in ceea ce faci. Sfatul meu pentru cei ce doresc sa se apuce de aceasta meserie este sa studieze si nu doar youtube sau internet, ci sa mearga la cursuri, sa faca practica macar un an de zile pe fotografie de oameni si nu de panselute. Astfel incepem sa intelegem ce isneamna regulile in fotografie, ce isneamna importanta momentelor si lucrul cu oamenii.

In fotografia de nunta cea mai mare importanta o au emotiile, iar fara surprinderea acestora nu esti decat un pozar de weekend gata sa faca un banut in plus fata de salar. Da, din pacate suna foarte taios, dar asa este, pentru ca in meseria fotografului de nunta conteaza tot, momentele, lumina, compozitia, emotia si povestea spusa prin documentarea intregului eveniment.

Daca este fotograf si ai trecut prin etapele normale ale formarii tale atunci esti pe drumul cel bun in a deveni fotograf nunta. Urmatorul pas este gasirea unui mentor care sa te ajute sa te formezi ideologic si sa intelegi tot ce inseamna fotografia de nunta si cum trebuie ea tratata.

Apoi construirea unui portofoliu care te poate ajuta in a castiga clienti an de an. Parerea mea este sa devi second shooter sau asistent al unui fotograf de nunta cu experienta pentru cel putin un sezon. Astfel vei intelege toate momentele din desfasurarea nuntii, care e strategia de abordare a clientilor, modul de lucru cu oamenii si obtinerea de fotografii bune.

Este un pas natural in formarea ta ca fotograf profesionist de nunta si fotograf evenimente in general. Ba mai mult decat atat pentru ca vei fi serios in ceea ce faci, fotograful langa care lucrezi va avea incredere in tine pentru a-ti oferi propriile evenimente la un moment dat. Aici este urmatorul pas pentru a beneficia de si mai multa experienta in fotografia de nunta. Realizand proiecte pentru omul care te invata meserie, vei prinde incredere in tine, pentru ca nu vei fi stresat de aspectul „negociere cu clientul” si livrarea materialelor.

Aceste lucruri se vor intampla natural cand vei fi pe cont propriu. Usor usor aduni fotografii bune de portofoliu, lucrezi fara stres si te bucuri de roadele unei experiente placute intr-o meserie cu mult invidiata de toti ceilalti. De ce invidiata? pentru ca avem libertate, ca fotografi de evenimente avem multa libertate in ceea ce face si cream liber fotografie de oameni plina de emotie si voie buna.

Apoi pasul natural este „go independent”. Este poate cel mai greu si dificil pas dintre toti, pentru ca trebuie sa inveti sa te promovezi, sa inveti cum sa atragi clienti, te vei confrunta cu lipsa contractelor pe care in trecut le primeai de la mentorul tau si vei intelege ca a fi fotograf evenimente nu este doar un hobby ci un business cu adevarat. Taxe de platit, marketing, webdesign, scriere articole, editare, fotografiere, imagine, etc. Toate astea exista in orice fotograf de nunta cu experienta, pentru ca fara ele nu poti supravietui intr-o piata atat de competitiva. Apoi poti vedea pe propria piele ce inseamna sa faci aceasta meserie on a regular basis.

Concluzionand articolul de mai sus, sfaturile mele sunt sa urmati pasii normali ca in formarea in orice meserie, chiar ca acum ceva ani cand existau inca scolile profesionale. Pentru a putea face aceasta meserie bine, ai nevoie de educatie, de experienta si de ghidarea unui om cu experienta.