Este foarte important sa tii cont de anumite lucruri atunci cand esti pe punctul de a alege o noua paleta de machiaj, atat datorita faptului ca este vorba despre un produs complex sau poate pentru ca doresti o schimbare si o diversificare a stilului.

In primul rand trebuie sa te decizi asupra complexitatii respectivei truse de machiaj, deoarece diferenta dintre paletele semi-profesionale si cele profesionale o  reprezinta numarul de nuante ale produselor cosmetice din interior.

Atunci cand iti doresti un machiaj de durata si de efect, trebuie sa stii ca aceste palete de machiaj sunt dotate cu tot ceea ce este necesar pentru realizarea machiajului, incepand cu produsele de baza si finalizand cu produsele de fixare.

Produsele de  baza sunt acele produse care au rolul de a proteja tenul si de a masca imperfectiunile, dar si pentru a te ajuta sa conturezi trasaturile fetei si aici este vorba despre fond de ten, corector, pudra si fardul de obraz. Atunci cand vine vorba de ochi, trusa iti ofera posibilitatea de a alege dintr-o mare diversitate de nuante de farduri de pleoape, rimel  si tus de ochi sau creion dermatograf. De asemenea, in trusele profesionale exista si creioane pentru sprancene, iar pentru buze poti alege din diverse nuante de ruj sau gloss, inclusiv creioane pentru buze in diverse culori.

Trusa de machiaj ideala trebuie sa contina toate pensulele si aplicatoarele necesare pentru a realiza machiajul, inclusiv o oglinda, iar multe dintre ele includ si diferite culori de oja de unghii.

Un al doilea aspect de care trebuie tinut cont este varietatea cromatica a produselor existente in trusa de machiaj, fiind necesare cel putin doua variante de nuante pentru pudra, fard de obraz, ruj sau gloss, peste opt nuante in ceea ce priveste fardul de pleoape si neaparat un rimel, un creion pentru sprancene si cel putin doua pensule si aplicatoare pentru fard.

De asemenea, este foarte important, atunci cand vorbim despre fardurile de pleoape, acestea sa nu fie doar in culori si nuante diferite, ci sa difere si textura acestora. In functie de machiajul pe care il dorim, se aleg fardurile mate, sidefate, metalizate sau lucioase.

Paleta machiaj
La fel de importanta in alegerea paletei de machiaj ideale este si dimensiunea si designul acesteia, deoarece trebuie sa iei in calcul daca vei dori sa porti in geanta aceasta trusa sau o achizitionezi doar pentru acasa, in cazul in care este de marime prea mare pentru a putea fi transportata. De asemenea, este foarte important sa alegi o trusa fabricata din materiale de calitate, pentru a putea rezista cat mai mult timp, iar in cazul acelor truse cu dispunere modulara, trebuie sa ai grija ca acele sertare sunt destul de fragile in caz de accidente si se pot deteriora foarte usor.

Un alt aspect de care trebuie sa tii cont este tipul de ten pe care il ai, si in functie de aceasta trebuie sa alegi produsele recomandate pentru acesta. Atunci cand vorbim despre tenul gras, este bine sa-ti indrepti atentia spre produse mate, in timp ce, in cazul tenului uscat trebuie sa optezi pentru produse care iti ofera hidratarea necesara. Tenul mixt sau normal pot folosi orice varianta de produse, in functie de sezon si de dorintele proprii. Atunci cand este vorba despre tenul sensibil, este recomandat sa se aleaga produse hipoalergenice, pentru a nu afecta si mai rau tenul, iar acest lucru trebuie sa apara scris pe ambalaj.