Inca de cand am intrat in lumea fotografiei profesioniste de nunta, am invatat de la mentorii mei ca este deosebit de important ca orice fotograf de nunta sa stabileasca o intalnire cu viitorii clienti sau cu cei care ne cer oferte din aceasta zona. La inceput nu dadeam importanta acestui detaliu si as fi facut orice sa semnez un contract de nunta, indiferent de ce fel de clienti intalneam. Fie ca o faceam direct prin e-mail sau la telefon, intelegerea era aur pentru mine la acel moment. Este insa de inteles ca pentru orice fotograf nunta aflat la inceput de drum este destul de dificil sa-si construiasca un portofoliu in lipsa clientilor, iar multi ar merge chiar gratuit sa fotografieze doar pentru a avea ce arata potentialilor clienti. Evident ca nu este gresita abordarea, pentru ca toti a trebuit sa incepem dintr-un punct, insa intalnirea cu clientii tai inainte de nunta este un „must”, indiferent de experienta pe care o ai.fotograf nunta

Faptul ca te recomanzi a fi fotograf profesionist de nunta nu isneamna doar ca iti castigi existenta din aceasta activitate, ci ai si o etica profesionala bine definita. Iar prin etica ma refer inclusiv la selectia clientilor. Consider ca in urma unei intalniri cu viitorii sau potentialii clienti poate scoate la iveala multe aspecte de care trebuie sa tinem cont cand le daruim amintiri. In functie de felul lor de a fi vedem daca empatizam cu ceea ce vor ei si cu modul in care ei vad desfasurarea acestui eveniment. Eu in mod special detest sub orice forma o nunta cu iz oriental, cu muzica orientala dar versuri romanesti, ca sa nu le spun direct manele, pentru simplul fapt ca nu ma identific cu genul acesta de clienti care ar arunca oricat la lautari pentru a se simti importanti in noaptea nuntii. Personal prefer nuntile elegante si discrete, unde oamenii m-au angajat pentru ceea ce stiu eu sa fac si pentru stilul meu si nu pentru ca a avea un fotograf de nunta este la moda sau pentru ca vrem poze indiferent cum ies.

A fi fotograf de nunta sau fotograf evenimente in general nu este usor in ziua de astazi. Asistam la un trend ascendent cand vine vorba de cerintele de calitate din partea clientilor, iar asta nu pot decat sa o laud. Din fericire pentru noi, datorita retelelor sociale, nevoia de fotografii bune creste zi de zi. Zilnic primesc cereri de oferta din toate domeniile fotografice numai de pe Facebook, pentru simplul fapt ca imaginile pe care le afisez si le promovez acolo sunt la un inalt nivel calitativ. Usor usor fiecare fotograf se va identifica propriului stil odata cu trecerea anilor si cu acumularea de experienta, astfel si clientii de calitate vor ajunge la ei.

Revenind la subiectul acestui articol, din experienta multor ani acumulata in acest domeniu al fotografiei de nunta si evenimente in Romania dar si in afara tarii, este imperios necesar ca fotograful de nunta dar si clientii sa insiste la o prima intalnire doar pentru a se cunoaste. Evident ca multi clienti potentiali vor dori sa faca asta doar dupa ce au vazut o oferta si considera ca pretul cerut si protofoliul afisat sunt ceea ce isi doresc. In mod special pentru clienti este importanta aceasta intalnire pentru a-si da seama de ce fel de om este cel pe care il vor martorul emotiilor lor din cea mai importanta zi. Trebuie sa elimine orice risc cand vine vorba de posibilitatea ca acel fotograf sa fie lipsit de bun simt, lipsit de viziune, si foarte important sa existe compatibilitate intre ei. In lipsa compatibilitatii si a unei relatii de amicitie in prima faza, nu poti avea pretentia ca fotograful de nunta sa stie si sa anticipeze anumite momente importante ale nuntii lor.

Asadar, dragi fotografi, drage mirese, dragi miri, acceptati si insistati sa va cunoasteti reciproc inainte de a stabili orice colaborare!