Pentru un tratament cat mai eficient al cancerului de col uterin este necesar sa va faceti din timp testul Papanicolau. Acest test are rolul de a detecta modificarea celulelor cervicale. Cand intervin modificari ale celulelor cervicale, exista o sansa destul de mare ca tipul acesta de cancer sa se dezvolte pe viitor. Asadar primul pas in oprirea dezvoltarii cancerului de col uterin este ca fiecare femeie sa efectueze testul Papanicolau conform indicatilor medicului specialist.

Este necesar sa iti faci testul Papanicolau daca te afli intr-o relatie monogama?

Cum a fost demonstrat de-a lungul timpului, testul Papanicolau are un rol foarte important in prevenirea cancerului de col uterin. Si majoritatea medicilor recomanda ca indiferent de circumstante fiecare femeie sa efectueze acest test. Dar, pe de alta parte, exista cativa care afirma ca atata timp cat o femeie nu intampina probleme cu virusul HPV si este intr-o relatie monogama nu are nevoie de efectuarea testului Papanicolau. Parerile sunt impartite. Spre exemplu, se cunoaste faptul ca virusul HPV poate fi inactiv pentru o perioada buna de timp. Acest lucru inseamna ca nu exista nici un risc pentru sanatate si nici nu este contagios pentru partener. Dar asta nu inseamna ca virusul nu poate deveni brusc activ. Acest lucru se intampla cand sistemul imunitar este compromis de catre un alt virus sau de o problema de sanatate. Si mai exista un aspect care nu este atat de mult discutat cat ar trebui. Exista destule cazuri in care doar femeia se afla intr-o relatie monogama, dar barbatul nu. Si cel mai grav aspect in toate acestea este ca barbatul va refuza sa ii spuna acest lucru partenerei sale sau chiar doctorului. Statisticile arata ca infidelitatea se gaseste la 25% pana la 75% dintre cupluri. Cu fiecare nou partener, creste si riscul femeii de a contracta HPV.

testul papanicolau

Astfel ca majoritatea medicilor recomanda ca indiferent de tipul de relatie pe care il are o femeie sa isi efectueze testul Papanicolau. Daca nu s-au intretinut relatii sexuale pana la varsta de 21 de ani, atunci 21 este varsta de efectuare a acestui test. Apoi se va reface la fiecare trei ani. Femeile cu varsta de peste 30 de ani pot discuta cu medicul sa refaca testul Papanicolau la fiecare 5 ani.

Este necesar testul Papanicolau daca femeia nu a intretinut relatii sexuale?

Pentru femeile virgine medicii specialisti confirma ca testul Papanicolau nu este necesar. Dar un lucru pe care femeile trebuie sa il ia in considerare este acela ca virusul care provoaca cancerul de col uterin nu se transmite doar prin penetrare, ci si prin alte lucruri de natura sexuala.