Un mediu familiar sanatos si natural va atrage de la sine dezvoltarea armonioasa a unui micut, fara sa se treaca peste pasi importanti ai acestui proces.

Inca de la varsta frageda, un bebelus are nevoie de o stimulare continua, atat din partea parintilor, cat si a obiectelor vazute si percepute din jur.Daca pana la 6 luni procesele de baza pe care le efectueaza acesta sunt dormitul sau actiuni indrumate sub controlul instinctului, dupa aceasta perioada lucrurile incep sa avanseze considerabil, atat functiile motorii, cat si cele kinestezice sau motrice fiind de baza in achizitiile pe care le va dobandi.

Astfel, un parinte ar trebui sa caute metode pentru a putea mentine atentia unui bebelus captata foarte multa vreme, dar si de a-i da acestuia posibilitatea sa fie fericit, sa rada mult sau dupa caz sa fie la carma unei actiuni.

In prezent exista o sumedenie de jucarii pentru copii, insa anumite accesorii destinate leganatului, trasului sau impinsului ar putea fi de departe cheia reusitei pe plan motric.

Indiferent ca doriti sa practicati un joc de rol sau dupa caz sa formati deprinderile primare ale unui micut si sa observati modalitatile lui de exprimare, va puteti orienta in prezent spre o gama foarte extinsa. Pe deoparte, cand vine vorba de baieti, culorile des preferate sunt cele neutre, acolo unde apar personaje ceva mai indraznete.

Pentru fetite sunt preferate culori precum rozul, movul, dar si jucarii cu o dinamica ceva mai sensibila, deoarecele specificul lor de dezvoltare este unul putin diferit. Vizionarea unor canale de desene animate dar si emisiunile urmarite ar putea stimula un bebelus adecvat, insa infaptuirea unui rol a unui supererou din aceste documentare ar face posibila si exprimarea naturala a functiilor motrice.

In prezent o sumedenie de jucarii ce pot fi impinse, ce prezinta o manifestatie mai mult decat haioasa poate veni in ajutorul micutilor pentru a le ocupa eficient timpul.

Mai mult decat atat, disponibilitatea mare de culori prezente in structura proprie, poate ajuta si la invatarea unor cuvinte noi sau dupa caz la observarea caracterelor reprezentative, lucru care ar putea conduce si la dezvoltarea altor abilitati. Specialistii recomanda ca parintii sa achizitioneze mai multe accesorii cu orientare dinamica, pentru a dezvolta diferite tipuri de muschi din structura unui bebelus, fara a-l obisnui prea mult cu statul pe scaun sau dormitul excesiv.

Daca in primele luni din viata aceste procese erau mai mult decat indicate, la 1-4 ani un copil trebuie sa caute impulsuri de stimulare din mediul in care activeaza sub stricta indrumare a unui parinte. Astfel de actiuni l-ar putea pregati si pentru interactiunea cu alte persoane de varsta apropiata sau dupa caz pentru formarea unor deprinderi cu un specific aparte, lucruri absolut necesare in acest interval de varsta.

Fie ca optati spre un elefant, un catel, o printesa sau o broscuta, toate vor oferi  dinamica potrivita pentru ca un copil sa isi foloseasca energia intr-un mod adecvat, astfel incat ziua lui sa fie completata cu activitatile utile si provocatoare.