Probabil acesta este cel mai auzit lucru cand vine vorba de schimbarea orei. Faptul ca vom avea posibilitatea sa dormim mai mult cu o ora ne incanta pe toti. Si pe buna dreptate, oboseala se simte din ce in ce mai tare pe zi ce trece.
Asa cum s-a produs o schimbare in martie pentru a intampina vara, trebuie sa asteptam si iarna facand o mica modificare. Deci trecem la ora de iarna. Ne jucam cu ceasurile si le programam cu o ora in urma. In felul acesta noaptea devine mai lunga, iar ziua va trece pe nesimtite. Cand ne vom pune la somn va fi intuneric,indiferent cat de devreme ni se va parea ca este. Dar la fel va fi si dimineata cand ne trezim pentru o noua zi de lucru. Ceea ce pentru unii nu este chiar un lucru placut. Deci nu va lasati pacaliti, si fiti atenti cum va programati ceasurile pentru ca sigur nu vreti sa va treziti fara rost mai devreme decat ar trebui. In cazul telefoanelor, smartphone-urilor mai exact, lucrurile sunt simple. Trebuie doar sa activati optiunea prin care ele isi regleaza singure ora, dupa fusul orar la care sunt programate. Facand acest lucru nu veti avea probleme cu alarma de dimineata.
Schimbarea pentru a trece la ora de iarna se va face duminica 29 octombrie, cand ora 4:00 a diminetii va devenii ora 3:00.
Deci ziua de luni, dupa ce ca era considerata una haotica, fiind inceput de saptamana, va fi si una dezechilibrata din punct de vedere al organizarii.
Trecerea la ora de iarna atrage dupa sine si cateva efecte negative.
Nu ne jucam doar cu ceasurile de la mana sau de pe perete ci si cu cel biologic. Asta bineinteles intr-un mod involuntar ce nu poate fi evitat. Faptul ca se schimba ora, fie ea de iarna sau de vara ne poate dezorienta. Ne afecteaza atentia si devenim mai irascibili.
Exista cazuri in care persoane cu tulburari afective precum depresia, prezinta schimbari in comportament. Intervin insomniile si isi pot pierde interesul pentru anumite lucruri importante din viata lor.
Ceasul nostru biologic este sensibil, si depinde de la persoana la persoana in ce mod este afectat.
Pentru o scurta perioada de timp aceasta schimbare ne va afecta rutina zilnica, modul in care ne organizam dar si felul in care ne dozam energia.
Un sfat util ar fi ca, indiferent de cate ore de somn ne ofera schimbarea orelor de vara sau de iarna, sa ne odihnim. Un somn linistit si odihnitor, o alimentatie sanatoasa si putina miscare in fiecare zi. Aceste lucruri ne vor ajuta sa facem fata tuturor schimbarilor biologice.
Comentarii Recente