Desi nu este placut, la un moment dat s-ar putea sa ne confruntam cu probleme la locul de munca, din diverse motive, inculsiv oportunitati de promovare, senztaia de lipsa de apreciere sau diferente personala. Cand apare conflictul, trebuie sa realizati ca exista o cale de solutionare si ca decizia de a demisiona nu este cea mai buna alegere. Luati inititiva de a face fata probleme si nu uitati sa nu faceti dintr-o problema de munca o problema personala. Spuneti ce trebuie sa spuneti si nu uitati sa ascultati si parerea celuilalt.

Recunoasteti conflictul

Pretinzand ca nimic nu este in neregula nu este calea de a face fata unui conflict. Incepeti prin a recunoaste ca exista o problema care necesita rezolvare. Recunoasteti conflictul si rolurile pe care dvs. si celelalte persoane le-ati jucat in crearea sau sustinerea problemei. Fii sincer cu tine insuti despre rolul tau in situatia respectiva

Concentrati-va pe problema, nu pe persoana

Daca conflictul nu este personal, nu-l face personal. Puneti accentul pe problema si gasiti modalitati de a rezolva aceasta problema. Nu puteti schimba persoana si probabil veti continua sa lucrati cu ei. Chiar daca nu vrei sa fii prieten cu persoana, tine-ti atentia asupra problemei fara a face o problema personala.

Ia initiativa

Este important sa se abordeze problemele cat mai curand posibil pentru a le impiedica sa devina probleme mai mari in viitor. Daca observati o problema, adresati-o imediat. De exemplu, puteti organiza o intalnire pentru a discuta problema si a colabora pentru a gasi o solutie.
Nu asteptati ca persoana sa vina la dvs. Fiti primul care a adus problema, indiferent de rolul dvs.

Alege timpul si locul potrivit pentru a vorbi

O conversatie grabita de la birou intre e-mailuri si apeluri telefonice nu va rezolva nimic. Gandeste-te sa vorbesti cu persoana. Aveti nevoie de o locatie si timp neperturbata pentru a rezolva problema.
Decideti daca doriti sa trimiteti un e-mail sau sa aveti o discutie in persoana. Daca vorbiti in persoana, faceti acest lucru departe de ceilalti angajati si cand ambii au timp sa vorbiti.

Intreaba ce nu functioneaza

Daca cineva a facut ceva care te-a facut suparat sau daca nu intelegi actiunile lor, intrebarea pur si simplu despre asta poate face o lume diferita. Nu presupuneti ca oamenii fac ceea ce fac pentru a va deranja sau a va rani. Uneori, exista un motiv bun pentru care persoana respectiva face ceea ce face. Alteori, ei chiar nu-si dau seama ca au facut ceva rau, iar aducerea in atentia lor poate clarifica intentiile lor. Faceti o ancheta, nu o acuzatie. Incearca sa ramai neutru si sa-ti exprimi intrebarile ca pe o chestiune de curiozitate.

Asculta perspectiva lor

Fiti dispusi sa le ascultati, sa le ascultati si sa va ganditi la sentimentele lor. Dati-le timp suficient pentru a-si exprima gandurile, sentimentele si experientele. Daca se simt in defensiva, lasati-i sa-si exprime acest lucru. Lasati-i sa vorbeasca fara sa le intrerupa.
Nu tineti intreaga interactiune cu partea dvs. Fiti dispusi sa le auziti. Puteti obtine mai multe informatii sau sa le intelegeti mai bine.
Un plan bine stabilit si in functie de gravitatea conflictului sau a problemei, este bine de stiut sa ne pastram calmitatea si sa cauta cele mai bune cai de rezolvare a acestora, chiar daca acest lucru implica apelarea la ajutorul superiorilor din cadrul companiei.