Intr-o afacere de succes este nevoie ca sarcinile sa fie complex impartite, iar acest lucru se intampla fie ca iti doresti, fie ca nu iti doresti. In timp ce o echipa se ocupa de o anumita parte precum promovarea sau dezvoltarea unor idei si produse noi, o alta se va ocupa de securitatea si protectia intregii proprietati, iar o a treia echipa se poate ocupa de resursele umane. Angajatii sunt platiti pentru a-si indeplini fiecare functia cat mai eficient si mai profesionist cu putinta, iar acest aspect nu poate fi trecut cu vederea. In final, intreaga societate trebuie sa lucreze ca un organism unitar si atat timp cat fiecare respecta regulile lucrurile sunt pe drumul cel bun. Un exemplu potrivit de indivizi care lucreaza in aceeasi companie, dar au sarcini diferite sunt cei de la contabilitate manageriala respectiva contabilitate financiara.

Ce este contabilitatea financiara?

Contabilitatea financiara este interesata doar de cifre si se poate afirma pe buna dreptate ca priveste obiectiv o afacere. Un contabil financiar urmareste transferurile economice ale unei companii, le noteaza, calculeaza si inainteaza rapoarte detaliate in care se precizeaza profitul sau pierderile lunare ori anuale – in functie de context si de cerintele care i se pun. Nu este gresit sa mentionez ca un astfel de angajat este interesat doar de trecutul companiei si vrea sa construiasca o imagine financiara detaliata din care sa nu piarda nici un aspect, fie el si unul minor. Acest lucru se intampla dintr-un simplu motiv: in cazul in care un investitor vrea sa introduca bani in firma el trebuie pus la curent cu toate activitatile financiare desfasurate in ultima perioada sau cu alte cuvinte sa primeasca un raport detaliat. Contabilitatea financiara devine astfel o munca lenta, planificata din timp, unde nu exista loc de greseli.

Ce este contabilitatea manageriala?

Contabilitatea manageriala este o ramura putin diferita de cea amintita mai sus, iar asta poate fi observata cu usurinta. In primul rand persoana care se ocupa cu acest sector este mult mai interesata de costul materialelor si a serviciilor pe care firma le plateste catre furnizori sau catre alte companii. El se concentreaza foarte mult pe munca interna si pe achizitiile care fac afacerea sa prospere si poate cere oricand un raport detaliat de la contabilul financiar pentru a avea o privire de ansamblu. Este afectat in mod direct daca investitiile sunt nefolositoare si nu aduc nici un ban in conturile companiei, deoarece asta inseamna ca ii lipseste profesionalismul si ca ideile lui nu sunt chiar cele mai bune.

Ce legatura exista intre contabilitatea financiara si cea manageriala?

De multe ori linia dintre aceste doua arii de activitate este foarte subtire, iar in unele cazuri chiar lipseste, mai ales atunci cand vorbim de micile afaceri. Daca ai o firma de transport locala cu o cifra de afaceri relativ scazuta, atunci o singura persoana joaca ambele roluri, insa in cazul in care vorbim de marile companii este aproape imposibil sa nu exista o linie clara de demarcatie intre cele doua tipuri de contabilitate. Ambii angajati trebuie sa coopereze foarte bine, iar contabilul financiar este obligat sa fie deschis catre cel managerial pentru ca acesta din urma sa stie ce are de facut si care sunt rezultatele alegerilor pe care le-a facut in ultima vreme sau pe termen lung.

Pentru a gasi un contabil pe masura nevoilor Dvs, va invitam sa vizitati www.firme-contabilitate.net, un catalog web care aduna intre paginile sale contabili din toata Romania.