Orice afacere are nevoie de o promovare cat mai eficienta. O promovare care sa-o asigure detinatorului afacerii posibilitatea de a atrage clienti si de a realize vanzari. Profitul este motivatorul oricarei afaceri, iar promovarea online este mijlocitorul cel mai eficient!

Metodele de promovare si felul in care acestea se diferentiaza in functie de produs si client

Exista o serie de trei modalitati de a promova un produs:

  • Ca urmare a atragerii clientului de catre un produs;
  • Ca urmare a “ghidarii” clientului catre un produs;
  • Ca urmare a atragerii clientului prin intermediul produsului.

In prima categorie se incadreaza promovarea prin intermediul unor instrumente care sa atraga clientul catre respectivul produs. De exemplu, prin publicarea unui articol optimizat SEO si care include un link catre respectivul produs. Sau ca urmare a invitatiei de a da curs unui ebook disponibil gratuit, disponibil doar daca este furnizata o adresa de email valida.

In cea de-a doua categorie are loc ghidarea clientului catre produs. In acest caz, se plaseaza o reclama sau un anunt de tip pop-up care este afisata la inceputul unui articol sau a ceva care este interesant (film, serial online). Clientul va fi obligat sa inchida respectiva reclama pentru a-si putea continua lectura/vizionarea. Desigur, multe astfel de reclame au inglobate o redirectionare rapida catre un produs/serviciu, desi nu este indicat sa “fortezi” atat de mult clientul.

In ultima categorie se inscriu in generale acele produse care necesita o colaborare intre clienti (cum sunt jocurile de pe paginile de social media, in care utilizatorilor le sunt solicitate anumite actiuni pentru a-si putea ajuta prietenii).

Care sunt cele mai eficiente modalitati de atragere a unui client?

Cu siguranta ca prima categorie este cea mai benefica pentru toata lumea. Mai ales ca nu presupune intreruperea activitatii clientului si nici nu-l forteaza sa efectueze anumite actiuni.

In genul acesta de moduri de atragere a clientului se numara:

  • articolele SEO:
  • blogurile;
  • E-bookurile;
  • Ghidurile;
  • Infograficele
  • Paginile de social media

Trebuie urmarita furnizarea de informatii utile si pertinente catre client. Numai in acest mod, acesta va fi atras si convins de catre produs. Nu trebuie fortat clientul pentru a se orienta catre un anumit produs. Cel mult, acesta trebuie ghidat prin intermedul furnizarii de informatii care sa-l convinga ca produsul respectiv este ceea ce-i trebuie.

De altfel, orice campanie de promovare in mediul online trebuie sa fie axata pe interesul clientului.

Si pe respectarea dorintei acestuia de a alege in deplina libertate si in mod constient un anumit produs.