Cu ce ne ajută diversificarea meniului la bebeluși?
Înainte de a începe diversificarea meniului la bebeluşi este recomandat să te consulţi cu medicul tău. Apoi, la fel de important este să ştii dacă bebe este pregătit pentru acest pas şi care sunt semnele concrete.
Iată aici cele mai importante semnale că bebelușul tău este pregătit pentru a începe procesul de diversificare:
Îşi poate controla capul şi poate sta în funduleţ
Bebe îşi poate susţine singur capul în poziţie dreaptă şi poate sta în funduleţ. Sunt două amănunte esenţiale pentru începerea diversificării la bebeluşi. Faptul că îşi controlează capul îi permite să ţină în cavitatea bucală mâncarea solidă şi să o mestece.
Există reflexe de mestecat
Între gură, limbă şi sistemul digestiv există o legătură foarte strânsă. Se dezvoltă concomitent. Dacă poate împinge hrana înspre gât cu scopul de a o înghiţi, este un alt semn pentru începerea diversificării. Indiciul care îţi arată că procesul înghiţirii funcţionează corect este faptul că salivează din ce în ce mai puţin.
Ia în greutate
Vrea din ce în ce mai mult lapte şi devine curios în privinţa gusturilor. Iar dacă şi-a triplat greutatea din momentul naşterii (însă nu are sub patru luni) este un semn că este pregătit pentru diversificare.
Dacă vrei să afli mai multe lucruri despre diversificarea meniului la bebeluși, citește articolul acesta. Aici vei afla ce este diversificarea meniului la bebeluși, cu ce te ajută aceasta și care este impactul ei asupra micuțului tău.
Este foarte important să consulți un medic înainte să faci orice pas în această direcție. Fii atentă la sfaturile specialiștilor și la semnalele micuțului tău.
Iată și tabelul diversificării la bebeluși.
Tabelul diversificării alimentaţiei la bebeluşi
Alimentele care nu trebuie să lipsească din tabelul diversificării la bebeluşi sunt legumele, fructele, ouăle, peştele, carnea. Bineînţeles că nu toate produsele se introduc în alimentaţia bebeluşului din prima etapă. Conform Ghidului de nutriţie realizat de dr. Andreea Manda, medic specialist în pediatrie, diversificarea la bebeluşi, în cazul fructelor, se începe cu măr, caisă, piersică, pară.
În privinţa ouălor, de exemplu, acestea se introduc după 6 luni, treptat: se fierb 5-10 minute, se începe cu 1/8 gălbenuş şi se ajunge la 1-2 gălbenuşuri/săptămână la vârsta de 1 an. Albuşul este contraindicat sub vârsta de 1 an, carnea de animal tânăr se evită din cauza conţinutului mare de gelatină, carnea de porc sau de oaie, de asemenea, este contraindicată până la vârsta de 3 ani. Tabelul diversificării la bebeluşi se stabileşte împreună cu medicul şi se adaptează în funcţie de evoluţia copilului. E posibil ca unii copii să aibă nevoie de o schemă personalizată de diversificare, detaliu pe care îl va decide tot medicul.
Comentarii Recente