Activitatea de transport aerian de marfuri reprezinta unul dintre pilonii principali pentru transporturile comerciale. Desfasurandu-se pe calea aerului, acest tip de transfer de marfuri este foarte popular cu precadere pentru curse internationale, desi nici rutele regionale sau locale nu sunt excluse.

Ce este transportul aerian de marfuri?

Acest tip de transport, ca si cele realizate pe alte cale rutiera sau navala, presupun transferarea unor marfuri dintr-un anumit teritoriu in altul. AStfel, aceste tipuri de transport aerian de marfuri se desfasoara insa la cerinta unor clienti interesati de astfel de servicii, in special companii ce realizeaza comert.

In general, fiecare transportator apeleaza la serviciile unei case de expeditii, ce detine o baza de date suficient de ampla pentru a putea face legatura intre cei dornici sa isi ofere serviciile si cei de au nevoie de un transportator.

Cum se realizeaza transportul aerian de marfuri?

Intregul proces al unui transport aerian de marfuri, de la inceput la sfarsit, presupune o serie de actori importanti si niste conditii legale ce trebuie indeplinite.

O foarte mare parte a acestora trebuie indeplinite de catre transportator – cele cu privire la indeplinirea conditiilor legale pentru a putea realiza transporturi -, insa o alta mare parte trebuie indeplinite de catre expeditor – achitarea diferitelor taxe, documentele insotitoare pentru marfa. De asemenea, asa cum este firesc, clientul interesat de serviciile de transport trebuie sa achite si costul cursei de transport aerian de marfuri, transport rutier sau transport naval.

Preturile difera de la un mijloc de transport la altul, intrucat mediul parcurs este altul, durata transportului difera, cantitatea de marfa ce poata fi transportata este si ea diferita, iar consumul vehiculului utilizat difera si el.

Ce presupune transportul aerian de marfa?

transport aerian de marfuri

Pentru categoria transport aerian de marfa, costurile sunt crescute, insa si siguranta transportului este pe masura. Foarte multi dintre clientii firmelor de transport prefera o cursa de transport aerian de marfuri in detrimentul uneia rutiere, spre exemplu, atunci cand isi doresc transferul unor bunuri de pret.

Siguranta este, asadar, un beneficiu important al acestor transporturi. Un altul se refera la rapiditatea cu care marfurile ajung de la punctul de plecare la cel final. Cursele de transport aerian de marfuri sunt, in multe cazuri, cea mai rapida varianta de transport, intrucat realizeaza intr-un timp foarte scurt distante care prin navigare sau transport rutier ar fi fost parcurse in de doua sau chiar trei ori timpul parcurs astfel.

Cine poate realiza transport aerian de marfuri?

Pe piata din Romania si de peste hotare au inceput sa apara din ce in ce mai multe companii de transport aerian de marfuri. Acestea preiau o mare parte a grijilor pe care o companie interesata de transport de bunuri le-ar avea si se ocupa de preluarea, transferarea si livrarea marfurilor ce fac obiectul contractelor pe care cele doua parti ale unei relatii de transport le incheie.

Fiecare astfel de relatie contractuala este desfasurata de personal calificat, ce se ocupa ca marfurile sa ajunga la destinatie in stare buna si ca transportul sa se desfasoare cat mai eficient. Firmele de transport aerian de marfuri sunt poate cel mai important pilon al activitatii de transport, preocuparea lor numarul unu fiind bunastarea clientilor pe care il contracteaza.