In oricare sezon al anului, masina are nevoie de putina atentie din partea detinatorului ei. Cel mai solicitant anotimp pentru masina ta, este iarna, fie ca vorbim despre SUV-urile sau automobilele mai mici. Temperatura, poleiul, inghetul, materialul antiderapant de pe drumuri, si multi alti factori dauneaza performantei masinii tale. Cu siguranta vrei ca masina ta sa functioneze cat mai mult timp fara antecedente auto, reparatii si costuri de intretinere mici, fapt pentru care iti prezentam cum orice sofer ar trebui sa-si pregateasca masina pentru primavara:

Schimbatul si verificatul anvelopelor

Pentru ca vremea se incalzeste, ar trebui ca sa treci de la anvelopele de iarna la cele de vara. Pentru a face cea mai buna alegere, este recomandat sa tii cont de doua aspecte importante: acorda atentie la clasa de eficienta si opteaza sa cumperi anvelope noi-noute.

Totodata, verifica daca presiunea din avelope este cea potrivita. Este important sa faci lucrul acesta pentru a conduce in siguranta si pentru a optimiza consumul autoturismului.

schimbare roti masina primavara

Cercetarile au aratat in 2013 ca majoritatea masinilor au anvelopele umflate cu 30% mai putin decat recomanda specialistii, iar acest lucru conduce la cresterea riscului de accident rutier. Autorii studiului afirma ca: „In momentul in care un automobil intampina dificultati legate de anvelope inaintea producerii coleziunii, fereastra de timp in care aceasta poate sa realizeze o manevra de evitare este foarte scurta, fapt ce vulnerabilizeaza masina in cazul unui accident.”

In acelasi studiu efectuat, s-a demonstrat ca masinile au avut diverse probleme cu cauciucurile inainte de producerea accidentului, s-au rostogolit intr-o masura mai mare decat cele care au avut anvelope in stare ideala.

Consumul auto

Consumul masinii, potrivit altui studiu efectuat de aceasta data de catre Agentia de Protectia Mediului din Statele Unite, a concluzionat ca masinile cu anvelope umflate corespunzator si al caror chip a trecut prin procesul de tuning consuma cu pana la 29,7% mai putin decat cele cu anvelope umflate necorespunzator si fara chiptuning. In Romania mai multe informatii despre acest subiect poti intalni pe MAXX Performance unde tot mai multi soferi apeleaza in ultima perioada.

Altfel spus, aceste doua elemente vor contribui atat la sigurata ta ca sofer cat si la economiile din portofelul tau.

Schimbarea filtrelor si a uleiului

Uleiul autovehiculului necesita verificare periodica, fie la un numar de km parcursi anume, fie peste o perioada de timp, in functie de ce specificatii are masina ta. Atentie la tipul de ulei folosit. Potrivit estimarilor Agentiei de Protectie a Mediului din Statele Unite, daca nu utilizezi exact tipul de ulei recomandat de producator, eficienta combustibilului poate sa scada cu pana la doua procente. La fel de importante sunt si filtrele. Spre exemplu, filtrul de aer necesita schimbat in mod regulat, nu pentru ca va duce la un consum mai mic, dar poate sa imbunatateasca acceleratia masinii.

Noi stergatoare

Desi o masina are multe consumabile, dintre toate acestea, stergatoarele sunt cel mai des afectate in perioada sezonului rece. Fapt pentru care, a sosit clipa ca sa verifici starea masinii tale si sa iti cumperi unele noi daca constati ca ai nevoie. Va urma o perioada de multe ploi, iar pentru binele si siguranta ta ar fi indicat sa ai stergatoare perfect functionabile.

Curatarea masinii

Pe orice drum din Romania, sarea inca mai este utilizata pe timp de iarna. Fapt pentru care, pe moment ce vine primavara este OBLIGATORIU sa mergi cu masina la cea mai apropiata spalatoria auto. De subliniat faptul ca, este necesar buna curatare atat pe dinafara cat si pe dinauntru, dar mai ales pe dedesupt, fiindca acolo este cel mai mare risc ca sarea sa cauzeze daune.

Verificarea bateriei auto

Acest anotimp friguros afecteaza mult bateria masinii tale. Verifica de urgenta starea acesteia si acorda atentie la coroziunile sau celelalte posibile probleme aparute, iar, daca este cazul, nu ezista sa cumperi o noua baterie.

Tine cont de aceste 5 sfaturi si masina ta va fi pregatita de primavara.