Înainte de a începe diversificarea la bebeluşi sau introducerea alimentelor solide în alimentaţia puiului tău şi de a citi cu atenţie schema diversificare bebe, este recomandabil să te consulţi cu medicul tău. Apoi, la fel de important este să ştii dacă bebe este pregătit pentru acest pas şi care sunt semnele concrete.

Până în momentul diversificării, bebe primeşte toţi nutrienţii necesari din laptele matern. Până la împlinirea vârstei de şase luni, sistemul său digestiv nu este îndeajuns de matur pentru a „primi“ mâncărurile solide. Acesta nu este însă un motiv de teamă, pentru că bebe îţi va oferi, oricum, semne suficient de clare care îţi vor arăta că este pregătit pentru diversificare. Iată care sunt indiciile la care trebuie să fii atentă:

Îşi poate controla capul şi poate sta în funduleţ
Bebe îşi poate susţine singur capul în poziţie dreaptă şi poate sta în funduleţ. Sunt două amănunte esenţiale pentru începerea diversificării la bebeluşi. Faptul că îşi controlează capul îi permite să ţină în cavitatea bucală mâncarea solidă şi să o mestece.

Există reflexe de mestecat
Între gură, limbă şi sistemul digestiv există o legătură foarte strânsă. Se dezvoltă concomitent. Dacă poate împinge hrana înspre gât cu scopul de a o înghiţi, este un alt semn pentru începerea diversificării. Indiciul care îţi arată că procesul înghiţirii funcţionează corect este faptul că salivează din ce în ce mai puţin.

Ia în greutate
Vrea din ce în ce mai mult lapte şi devine curios în privinţa gusturilor. Iar dacă şi-a triplat greutatea din momentul naşterii (însă nu are sub patru luni) este un semn că este pregătit pentru diversificare.

Diversificarea: primii paşi

Cei mai mulţi bebeluşi intră în etapa diversificării prin consumul de piureuri, pe care le poţi prepara folosind alimentele recomandate în schema diversificare bebe sau, mai amplu, în tabelul diversificării alimentaţiei la bebeluşi (vezi mai jos). Într-o primă fază, hrana solidă i se oferă într-un biberon cu tetina cu flux foarte rapid, apoi cu linguriţa. În cazul în care decizi, împreună cu medicul, să începi cu cereale, le poţi mixa cu lapte, cu scopul obţinerii unei mese semi-lichide. În timp, vei îngroşa conţinutul gradual. Linguriţa trebuie să fie din material moale, gumat, pentru a evita riscul rănirii gingiilor. Pune-i în vârful linguriţei mâncarea, într-o cantitate foarte mică. Nu pare interesat? Dă-i timp să miroasă şi să se obişnuiască. Şi nu-l hrăni dacă pare obosit sau, dimpotrivă, agitat.

S-a săturat? Oare cum îmi dau seama?
Diversificare bebelusi piureSe întinde pe spate, îşi întoarce capul dintr-o parte în alta şi are chef să se joace cu linguriţa ori, pur şi simplu, nu mai vrea să deschidă guriţa – mai mult ca sigur, bebe este sătul. Pe de altă parte, unii bebeluşi nu deschid guriţa pentru că mai au de mestecat. Asigură-te că a mâncat tot şi, mai ales, dă-i timp pentru mestecat. Diversificarea face parte acum din viaţa lui, se poate spune că s-a obişnuit cu hrana solidă, că o acceptă şi că a descoperit şi acceptat gusturile noi. În curând, îşi va dezvolta preferinţe sau, dimpotrivă, reticenţă pentru anumite mâncăruri.


Tabelul diversificării alimentaţiei la bebeluşi

Alimentele care nu trebuie să lipsească din tabelul diversificării la bebeluşi sunt legumele, fructele, ouăle, peştele, carnea. Bineînţeles că nu toate produsele se introduc în alimentaţia bebeluşului din prima etapă. Conform Ghidului de nutriţie realizat de dr. Andreea Manda, medic specialist în pediatrie, diversificarea la bebeluşi, în cazul fructelor, se începe cu măr, caisă, piersică, pară.
În privinţa ouălor, de exemplu, acestea se introduc după 6 luni, treptat: se fierb 5-10 minute, se începe cu 1/8 gălbenuş şi se ajunge la 1-2 gălbenuşuri/săptămână la vârsta de 1 an. Albuşul este contraindicat sub vârsta de 1 an, carnea de animal tânăr se evită din cauza conţinutului mare de gelatină, carnea de porc sau de oaie, de asemenea, este contraindicată până la vârsta de 3 ani. Tabelul diversificării la bebeluşi se stabileşte împreună cu medicul şi se adaptează în funcţie de evoluţia copilului. E posibil ca unii copii să aibă nevoie de o schemă personalizată de diversificare, detaliu pe care îl va decide tot medicul.

Schemă diversificare bebeluşi

După ce ai studiat tabelul diversificării alimentaţiei la bebeluşi şi ai aflat ce alimente sunt recomandate sau nu din schema diversificare bebe, poţi începe să pui în aplicare schema diversificare bebe. Nu neglija să te consulţi cu medicul tău pentru a evita anumite reacţii neplăcute cauzate de alimentele din schema diversificare bebe pe care micuţul tău e posibil să nu le accepte. Schema diversificare bebe se adaptează fiecărui micuţ, consultându-te cu o persoană specializată. Nu este obligatoriu, de exemplu, ca morcovul să fie acceptat din prima sau foarte uşor, chiar dacă în general este una dintre primele legume introduse în diversificare.

Mai multe detalii despre diversificare iată în acest articole despre hrănirea și diversificarea meniului bebelușului.