generatoare de caldura

Soarele este un corp ceresc format din plasmă cu o temperatură de mii de grade Celsius. Evident, noi, pe Pământ nu simțim această temperatură la acest nivel. Însă deși planeta noastră captează o fracțiune doar din întreagă putere a Soarelui, Terra este încălzită până chiar și la 50 de grade Celsius, sau mai mult. Dar datorită factorilor ce țin de roatația și înclinația Pământului, această temperatură variază… De la 50 de grade la -50 în unele zone arctice.

Despre Soare, putem spune cu tărie că este cel mai puternic generator de căldură cunoscut de noi. De-a lungul timpului, oamenii au căutat mijloace de a se încălzi pe durata nopții sau a iernilor aprige. Bine înțeles, că nu o sa mergem pe firul istoric de la apariția focului. În principiu până la descoperirea curentului elecric alternativ de către Tesla, este evident că se folosea arderea diferitelor materii prime lemnoase sau fosiliere. Așa cum este cărbunele, benzina, kerosenul dar și motorina. Dar odată cu implementarea curentului alternativ, mijloacele de a genera căldură s-au schimbat  radical.

Noi, în acest articol ne vom referi la genratoarele de căldură industriale. Destinate spațiilor mari, comerciale, de producție, dar nu numai. Printre cele mai căutate sunt generatoarele de căldură cu ardere directă. Acesta este simplu din punct de vedere al construcției, dar foarte eficient.

Aerul intră în acest generator de căldură, este încălzit prin intermediul unui arzător, iar apoi este eliminat în afară de un ventilator. Acestea pot fi fixe, sau mobile. Un randament bun, siguranță și simplitatea utilizării fac din generatoarele de căldură cu ardere directă un produs excelent.

Generatorul de căldură cu ardere indirectă este și el utilizat la scară largă. Este foarte eficient în spații mari, fie închise sau ventilate. Datorită arzătorului său exterior, oferă un grad de siguranță a exploatării crescut.  Și la acest tip de generatoare de căldură, avem două variante: fix sau mobil.  Atunci când nu este nevoie de încălzirea halei, acesta poate fi comutat pe modul de vară, astfel transformându-se într-un ventilator.

Un tip particular de generator de căldură este cel cu raze infra-roșii.  Acesta folosește un tip propriu de arzător, față de cele clasice. Acest lucru permite utilizarea a 3 conuri concentrice a caror răcire este efectuată de un ventilator pentru a genera fluxul de aer necesar pentru arderea combustibilului și pentru a obține flacăra. Generatorul de căldură cu infra-roșii funcționează cu kerosen sau motorină. Aceste generatoare de căldură au nevoie de o ventilație a aerului din încăpere, ele nefiind echipate cu sistem de ventilare.  Datorită construcției lor, acestea sunt fiabile în timp, acesta făcându-le foarte atractive.

Bineînțeles sunt și soluții de încălzire pe bază de electricitate. Panourile radiante variază în dimensiuni și putere, plecând de la un consum de 1000 de Wați. Acestea produc căldură prin intermediul unei rezistențe cuplată la tensiune. Datorită dimensiunilor reduse ca volum, panourile radiante se pretează la spații mici, dar au și o procedură de montare mult mai ușoara decât în cazul celorlalte tipuri.

Este bine de știut că toate generatoarele de căldură pot fi echipate cu termostat sau alte echipamente cu acestă funcție, permițând astfel un control mult mai eficient al temperaturii din spațiile pe care le deservesc.