In articolul de astazi am sa insir pe rand fiecare pas care trebuie strabatut pentru ridicarea unei case noi, fiindca cu siguranta multi cititori vor sa afle cu exactitate cum evolueaza acest proces.

Ti-ai planificat sa construiesti o casa, dar nu stii de unde sa incepi? Iata in continuare o lista cu pasii ce trebuie urmati:

 1. Estimarea costurilor si stabilirea bugetului

Ca si atunci cand dorim sa cumparam ceva, si cand vrem sa construim o casa trebuie sa stabilim de la inceput bugetul, sa hotaram in ce bani ne incadram. In functie de cati bani avem la dispozitie alegem terenul(locatie si dimensiune) dar si marimea casei.

 1. Terenul

Alegerea terenului este foarte importanta fiindca astfel vom sti cat de mare poate fi casa si ne-am putea-o imagina in faza finala. Locatia, tipul de teren, suprafata..sunt factori care conteaza. Pentru a putea construi cam orice model de casa, suprafata ar trebui sa fie de aproximativ 600 de metri patrati, in spatiul acesta beneficiind si de ceva spatiu verde.

Trebuie sa fiti foarte atenti atunci cand semnati actele de vanzare/cumparare a terenului si sa va asigurati ca Certificatul de Urbanism nu este limitat de anumite chestiuni, de inaltimea maxima pe care o poate avea cladirea, de proportia de spatiu locuibil etc.

 1. Alegerea proiectului pentru casa

Exista foarte multe modele de proiecte case pe piata sectionate in functie de categorie(proiecte case mici, proiecte case cu etaj etc). O simpla cautare pe internet va va face o idee asupra a ce proiecte sa cumparati. Acestea au un pret intre 300 -1000 E, in functie de complexitate. Daca totusi nu gasiti un proiect care sa acopere nevoile dumneavoastra, atunci puteti apela la un arhitect. Insa sunt aproape sigur ca aruncand o privire pe site-urile care comercializeaza proiecte pentru case veti gasi modelul ideal pentru dumneavoastra.

 1. Bransarea la reteaua electrica, gaze, apa

Trebuie sa ne asiguram ca putem face racordarea la reteaua electrica inca dinainte de a incepe constructia propriu zisa.

 1. Autorizatia de construire

Autorizatia se emite in maxim 30 de zile de la depunerea actelor si cuprinde:

 • a) certificatul de urbanism;
 • b) dovada, in copie legalizata, a titlului asupra imobilului, teren si/sau constructii si, dupa caz, extrasul de plan cadastral actualizat la zi si extrasul de carte funciara de informar actualizat la zi, in cazul in care legea nu dispune altfel;
 • c) documentatia tehnica – D.T.;
 • d) avizele si acordurile stabilite prin certificatul de urbanism, punctul de vedere al autoritatii competente pentru protectia mediului si, dupa caz, actul administrativ al acesteia;
 • e) dovada privind achitarea taxelor aferente certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire.
 1. Alegerea firmei de constructii care se va ocupa de construirea casei

Prin faptul ca alegem proiectul casei nu inseamna ca am si gasit o firma de constructii care sa se ocupe de lucrare. Putem cumpara modelul casei de oriunde si sa ne alegem orice firma de constructii vrem. Sau chiar putem sa ne apucam noi sa construim casa.

Aceste firme de constructii au tarife destul de mari pentru ridicarea casei, dar astfel aveti garantia ca beneficiati de o casa facuta de profesionisti. Firmele reputabile ofera si garantie.

Tot in acest pas includem si alegerea materialelor. Acestea le alegem consultandu-ne cu arhitectul, inginerul structurist sau cu firma de constructii.

Pretul pentru manopera constructiei se stabileste inca de la inceput. Pentru ridicarea unei case la rosu, pretul manoperei porneste in general de la 30 de Euro mp cu materialele proprietarului si de la 150 Euro cu materialele aduse de firma de constructii.