Cum faci curăţenia de primăvară?

de | feb. 11, 2017 | Diverse

Astăzi simt că trebuie să vorbesc despre curăţenia de primăvară. Hilar, nu? Nu m-am gândit până acum că aş putea să scriu un astfel de articol, dar de ce să nu accept provocarea?

Deseori această activitate mă face să fug şi să amân la nesfârşit. Sincer vă spun. Dar abordarea face totul mai uşor şi simplu. Aş putea să caut tot felul de produse şi să va spun care sunt paşii pentru curăţenia de primăvară. Dar are rost să fac asta? Mai bine va scriu din punctul meu de vedere, din experienţa mea.

Am aflat de conceptul zero waste de mult timp şi îmi plac atât de mult ideile, încât am adoptat câteva dintre ele. Dar vai, cât de greu îmi este să renunţ la vechile obiceiuri. Anul acesta poate fi anul schimbărilor şi încep cu primăvara. Sunt foarte hotărâtă să implementez mai multe idei şi să am mai multă grijă să menţin curăţenia din casă, din afara casei şi de cea sufletească.

Ordinea începe din locul cel mai important

Apartamentul în care locuiesc nu este foarte mare. Are un dormitor, un living, o bucătărie, un hol, o baie şi două balcoane. Este mic şi primitor, zic eu. De aceea, prima camera pe lista mea este dormitorul unde am şi dulapul cu haine. Sigur că voi începe de aici sortarea lucrurilor. Vreau să păstrez doar ce îmi place 100% şi mă face să arăt fabulos. Restul lucrurilor ajung la categoria de donat şi mă voi gândi pe urmă la ele.

După ordinea din dulap, din dormitor, trec la living. La mine livingul este împărţit în atelier şi loc de primit oamenii dragi, aşa că multe lucruri au legătură cu arta şi o să îmi fie mai greu să mă despart de unele obiecte.

curățenia de primăvară

Norocul meu este că strâng tot felul de lucruri care pot fi utile în situaţii precum curăţenia mare sau curăţenia de primăvară. Aşa că iau câteva cutii de metal în care a fost cafea şi cutii din carton de la diferite colete şi le transform în locuri de depozitat. V-am spus mai sus de conceptul zero waste. De aceea încerc să reciclez cutiile şi să le dau o utilitate.

Cu 2 ani în urmă am creat un mic dulap dintr-o cutie de la aspirator. S-a rupt între timp, dar anul acesta voi redecora sufrageria cu alte rafturi, sertare, suporturi practice. Toate reciclate. Urmează bucătăria unde de-a lungul timpului s-au adunat punguţe, recipiente, cutiuţe şi alte obiecte din categoria „poate o să am nevoie de ele”.

birou

Ca tot omul, am adunat într-un an atât de multe nimicuri, încât mi-am zis gata. Vreau să păstrez strictul necesar. Cu aceeaşi idee în minte trec prin fiecare balcon, prin hol şi prin baie. Îmi imaginez şi pare extenuant deja. Mă gândesc, oare când voi termina. Abia am început şi simt că am muncit o săptămâna întreagă, deşi au trecut doar câteva ore. Curăţenia nu implică doar sortare şi ştiu asta foarte bine. Dar eu am energie şi continui treaba.

Peste tot voi da cu aspiratorul, şterge praful şi posibil voi face mici reparaţii… depinde cât de inspirată voi fi. Fiecare colţişor de mobilă sau loc mai puţin vizibil o să fie curăţat. Şi geamurile trebuie spălate şi voi folosi produse speciale ca să sclipească totul. Voi acorda atenţie şi gresiei, parchetului, faianţei. Toate elementele din baie vor fi dezinfectate şi curăţate. Deja totul arată mai bine, mai primitor. Mult de muncă nu mai am, îmi spun eu imaginându-mă în plină acţiune.

Muzica este un element motivant

Am uitat să menţionez că în tot acest timp cât spăl, şterg, lustruiesc, muzica se aude în boxe şi pe ritmuri diferite fac toate aceste activităţi. Nu aş putea să muncesc atât de mult fără un strop de muzică. De fapt, nu aş munci deloc fără un strop de muzică. Este un element foarte important pentru mine şi vă recomand să încercaţi din când în când să rezolvaţi treburile casnice pe ritmuri de samba, hip hop sau oricare muzică vă face să vă mişcaţi.

Deşi apartamentul este mic, am un câine care are locul lui special de dormit. Salteaua o să meargă la spălat şi în timp ce se va usca, voi spăla şi câinele. Pentru că nu îi fac baie des, merită o bălăceală chiar la început de primăvară.

Sortarea lucrurilor îmi da senzaţia de prospeţime

DSC 0622

Pentru mine curăţenia de primăvară este o activitate cu care nu sunt mereu de acord, dar din când în când, din primăvară în primăvară, îmi place să am casa sclipitoare. Rearanjarea lucrurilor din bucătărie şi atelier împreună cu sortarea lucrurilor şi curăţarea suprafeţelor îmi dau senzaţia de prospeţime. Ca şi cum m-aş muta în noua mea casă.

Lucrurile care sunt de donat sunt obiecte pe care nu le folosesc deloc sau lucruri pe care le-am păstrat pentru că au o poveste. Fie mi-au fost dăruite, fie mi le-am luat eu cu titlul „amintire dintr-un loc anume”. Fiind lucruri materiale, sunt convinsă că ar fi de mare folos unei alte persoane în loc să stea la mine în sertar sau într-o cutie pe dulap. Nu sunt singura care are acea cutie cu mărunţişuri pe dulap, nu? Îmi place sentimentul când mă despart de lucruri. Parcă las trecutul să rămână la locului lui şi eu mă bucur de prezent. Este un sentiment frumos…  iar visez…

Ei bine, după o zi atât de ritmată şi intensă, urmează curăţenia din laptop unde voi sorta articolele salvate, fotografiile  documentele

Curăţenia trebuie să fie şi mentală şi sufletească

Oricât de mult m-aş lamenta că este greu, că nu am starea necesară sau că este plictisitor, sentimentul de la final va fi îmbucurător. Voi simţi că mi-am pus in ordine nu numai în lucrurile materiale, cât şi cele personale, sufleteşti şi mentale. Când toată ordinea va domni în jurul meu, noile idei pentru proiectele mele artistice vor apărea imediat şi voi lucra cu mai mult spor în atelierul rearanjat şi pus la punct.

Ceea ce bucură ochii, bucură sufletul

picturăCurăţenia de primăvară sau cum doriţi să o numiţi nu trebuie să fie neapărat acum. Nevoia de claritate şi de ordine poate apărea oricând, aşa că nu trebuie să aşteptăm februarie sau martie sau aprilie ca să ne rearanjăm spaţiul personal. Putem face această curăţenie oricând simţim că avem nevoie de împrospătare, de nou.

Ştiu că nu este un articol de genul „Când speli lucrurile din casă și dulap” sau „5 lucruri de care orice dormitor are nevoie”. Mi-ar fi fost greu să vorbesc la modul general despre ce este indicat să faceţi şi să vă dau sugestii pe care le ştiţi deja. Mi-ar plăcea să găsiţi în acest articol scris dintr-o perspectivă subiectivă, un pic de inspiraţie şi să împărtăşiţi aici modul vostru de abordare pentru curăţenia de primăvară.

Vă las acum, înainte să începeţi ordinea şi curăţenia, cu o vorba care mie mi-a plăcut enorm. „Ceea ce bucură ochii, bucură sufletul”.

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.955)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.051)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.176)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]