Bitcoin este o monedă virtuală apărută de curând în economia globală. Nu se folosește încă la scară foarte mare, însă cred că va avea un viitor cel puțin interesant, pe măsură ce din ce în ce mai multă lume o va utiliza și va înțelege cum funcționează ea exact. Deja unele magazine și site-uri de pe internet au implementat Bitcoin ca modalitate de plată, pe lângă cea tradițională, cu cardul de credit sau debit.

Deci, se poate spune că, încet-încet, și comercianții vor fi mai dispuși să o adopte în număr mai mare decât în prezent. Este foarte probabil ca, la un moment dat, Bitcoin să ajungă o monedă la fel de populară ca dolarul sau euro. Cum era de așteptat, există și critici a căror părere despre ea nu este una tocmai bună. Aceștia cred că Bitcoin nu poate fi considerată sigură, pentru că nu are valoare autentică, nu se află sub controlul nici unui guvern și, că mai presus de toate, poate fi utilizată în tot felul de tranzacții ilegale.

În ciuda obiecțiilor acestor critici, Bitcoin este o monedă care a prins la public și care reușește să câștige încrederea multora. Dacă vă întrebați de ce anume ar trebui să o utilizați și voi pentru plăți la comercianți (în special online), iată o listă de motive întemeiate.

1. Plăți rapide

Tranzacțiile prin intermediul băncilor sunt, în unele cazuri, încete, durând chiar mai multe zile până când suma de bani transferată dintr-un cont în altul ajunge la destinație. La fel se întâmplă și în cazul cecurilor. Pe de altă parte, tranzacțiile cu Bitcoin sunt mult mai rapide, chiar instant, nefiind nevoie, adesea, de mai mult de 10 minute pentru a primi banii în contul propriu.

2. Costuri scăzute

Plățile făcute cu un card de credit sau de debit implică anumite costuri pentru deținătorul cardului respectiv. Într-adevăr, există și excepții, la anumiți comercianți, dar acest lucru nu este o regulă, depinde de politica magazinului respectiv sau de cea a băncii. Sunt tot felul de comisioane, unele mai mici, alte mai mari, care se aplică în timpul unei tranzacții la magazin, online sau chiar la retragerea banilor de la bancomat (altul decât cel al băncii emitente a cardului utilizat pentru retragere).

În cazul Bitcoin, comisioanele sunt mult mai mici și, în anumite situații, chiar inexistente!

3. Siguranța datelor personale

Un număr de card de credit sau debit și PIN-ul aferent acestui se pot fura sau afla relativ ușor, în ciuda măsurilor de siguranță impuse de bănci. Și, odată ce s-au aflat, cardul poate fi golit imediat de bani. Într-o tranzacție cu Bitcoin, astfel de date personale sunt în siguranță, deoarece nu este necesară dezvăluirea lor. Este suficient să avem un cod privat de Bitcoin pentru efectuarea tranzacției.

4. Inflația

Când economia nu o duce prea bine, băncile tipăresc întotdeauna mai mulți bani. Acești bani sunt, apoi, injectați în economie, ceea ce duce la diminuarea valorii monedei respective, apărând inflația. Aceasta, la rândul ei, scade puterea de cumpărare a populației și duce la creșterea bunurilor de consum.

Spre deosebire de bani, care se pot tipări în cantități nelimitate, Bitcoin are o limită. Moneda nu se va mai „tipări” în momentul în care pe piață vor exista 21 de milioane de Bitcoin. Drept urmare, inflația nu este o problemă aici.

5. Legitimitatea

Câteva instituții bancare mari, cum ar fi Rezerva Federală din America și Banca Angliei, au început deja să accepte tranzacțiile cu Bitcoin. Apoi, există și comercianți gen WordPress, Baidu, pizzerii și alte câteva afaceri mici și mijlocii care au adoptat Bitcoin ca monedă de plată pentru bunurile și serviciile pe care le furnizează publicului larg, ceea ce arată că lumea începe să aibă mai multă încredere în această monedă!