Cei mai multi posesori de centrale termice pe gaze nu isi dau seama ca acestea ar trebui instalate, folosite si verificate in conformitate cu prevederile legale. Foarte multe din accidentele care au loc in fiecare zi reprezinta o dovada ca persoanele care utilizeaza aceste echipamente nu cunosc reglementarile legale. Cele mai multe persoane instaleaza centralele termice pe gaz din dorinta de a economisi dar si pentru a ne bucura de autonomie legat de incalzirea unei locuinte cu apa calda.

Montarea centralelor termice pe gaz se face doar de catre specialisti altfel nu se poate primi avizul de functionare conform cu standardele europene de siguranta.

Verificarea consta in mai multe etape. Se constata existenta livretului aparatului ce trebuie sa fie in posesia detinatorului sau a utilizatorului. Livretul e documentul de identificare a aparatului dar si de evidenta a reviziilor tehnice si a reparatiilor la care a fost supus cu timpul in perioada de utilizare si pana la prima de punere in functiune sau scoaterea definitiva din uz.

Se constata si existenta unui proiect pe gaz in conformitate cu care centrala se monteaza corespunzator.

Se verifica si integritatea aparatului dar si respectarea conditiilor initiale de instalare.

Se executa si operatiuni de curatare a aparatului daca e cazul.

Se efectueaza si verificarea sau reglarea instalatiei de ardere cu scopul de a realiza o ardere incompleta care are eficienta indicata de producator. Se va face si analiza gazelor arse si verificarea incadrarii valorilor in limita legala admisa.

Furnizarea gazului se face numai la aparatele care au verificare tehnica periodica si care indeplinesc conditiile de functionare in siguranta. Furnizorii de gaze sisteaza livrarea de combustibil in cazul in care nu are loc dovada indeplinirii unor reguli de functionare in siguranta.

In conformitate cu legea verificarea tehnica periodica se va face cel putin o data la doi ani de catre o societate autorizata in sensul acesta.

In afara de caracterul obligatoriu al verificarii tehnice periodice aceasta are mai multe avantaje. Unul din cele mai importante avantaje este reducerea costurilor. Functionarea indelungata in conditii incorecte a unei centrale poate duce la uzura pieselor si cu timpul pot aparea si disfunctionalitati.