Centralele termice sunt echipamentele care consuma combustibil lichid, solid sau gazos si se supun unor reglementari specifice in prescriptia tehnica ISCIR. Pentru ca aceste echipamente sa fie utilizate in conditii de siguranta e obligatoriu sa montati centrala termica si sa o puneti in fucntiune si sa autorizati functionarea cu firme care sunt autorizate ISCIR. Fiecare etapa din acest proces este insotita de acte care sunt verificate tinand cont de etapa in care sunteti.

Veti avea nevoie de: un proces verbal in care se va pune in functiune instalatia interioara de folosire a gazelor naturale, factura de cumparare a centralelor termice, certificatul de garantie pentru centralele termice, manualele de utilizare pentru centrala, raportul de punere in functiune, declaratia de conformitate pentru instalatia de incalzire emisa de firma autorizata pentru montaj, copie dupa autorizatea ISCIR si autorizatia persoanelor pentru deservire.

Procesul verbal se primeste in urma finalizarii executiei instalatiei de gaz si se face cu reprezentantii distribuitorului de gaz si cu executantii.

Centralele termice murale ori gazanele murale sunt cazane care se monteaza pe un perete ori in nise din pereti si sunt destinate producerii de agent termic necesar pentru a incalzi dar si pentru apa calda de consum pentru locuintele individuale. Daca aceste cazane sunt numai pentru apa calda de consum ele se numesc boilere.

Combustibilii utilizati sunt in general gaze naturale insa sunt si constructii care utilizeaza combustibili lichizi. Pot sa fie cu camera de ardere ori inchise.

Prepararea apei calde de consum poate fi facuta in momentul cererii ori in paralel. In general se monteaza in caldiri sau pot sa fie montate si in exteriorul lor. O centrala termica murala poate sa produca agenti termici care sunt formati din apa si din antigel destinati incalzirii. Randamentul termic brut e de minim 90 de procente pentru centralele fara condensare.