Geneza apelor care reprezinta un zacamant hidromineral de la Slanic Moldova provine din amestecarea apelor vadoase care se infiltreaza pe suprafata cu ape din zacamantul subsidiar car sunt mineralizate puternic si provin de la structurile petroliere care exista in aceasta regiune. La ele se adauafa si un aport de dioxid de carbon care provine din aureola mofetica a muntilor Calimani si Harghita si care confera un caracter carbogazos apelor. Va recomandam statiunea Slanic Moldova pentru tratament.
Cantitatea de gaze care se dizolva depinde si de solubilitatea lor, de mineralizarea apei sau de temperatura si coeficintul de absorbtie a gazelor este invers proportional cu cresterea temperaturilor si concentratiei in saruri.
Prezenta dioxidului de carbon se explica tinand cont de emanatiile postvulcanice de natura mofetica care sunt legate de fenomenele vulcanice din Harghita. Provenienta dioxidului de carbon in apa se explica prin formarea gazului pe cai biochimice prin transformarea unor substante organice si a celulozei cu bacterii anaerobe in dioxid de carbon si in gaz metan. In faza a doua, cea in care se face btuminizarea prin carboxilare a acizilor grasi si a aminoacizilor din proteine rezulta dioxidul de carbon.
Initial sunt calculate si omologate rezerve de gaz mofetic pentru izvoarele 1 bis, 11, 3 si 10 si in urma cercetarilor facute sa va evalua si se vor inregistra rezerve si pentru zivorul 3 iar la celelate surse cantitatea de dioxid de carbon este nesemnificativa pentru a putea fi valorificata.
Un alt aspect foarte important in zona Slanic Moldova este si faptul ca aceasta este o zona foarte buna pentru agrement si de asemenea aici puteti sa va relaxati, sa va plimbati, sa vedeti locuri minunate si sa va bucurati de liniste si in acelasi timp sa si tratati diverse afectiuni.
Zona este recomandata atat iarna cat si vara pentru ca si iarna aveti ce sa faceti aici, puteti merge la ski sau puteti pur si simplu sa stati in apele termale si sa va tratati.
Comentarii Recente